Újból növekedett a brit gazdaság augusztusban a júliusi visszaesés után

Gazdaság, 2021.10.13

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett legfrissebb becslése szerint augusztusban 0,4 százalékkal emelkedett havi összevetésben a brit gazdaság teljesítménye.

Az ONS közölte egyben azt is, hogy felülvizsgált számításai szerint a brit hazai össztermék (GDP) júliusban 0,1 százalékkal visszaesett a korábbi becslésben arra a hónapra kimutatott 0,1 százalékos növekedés helyett.

A júliusi GDP-csökkenés öthavi folyamatos növekedést szakított meg.

Az ONS szerdai becslése szerint az augusztussal zárult három hónapban 2,9 százalékkal nőtt reálértéken a brit GDP.

A növekedés elsődleges hajtóerejét a szolgáltatási szektor adta. Ez jórészt a szállodai és az éttermi ágazat fokozatos újranyitását tükrözi - áll az ONS elemzésében.

A statisztikai hivatal számításai szerint mindezek alapján a brit hazai össztermék augusztusban már csak 0,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly februárban, a koronavírus-járvány megfékezésére 2020 márciusától elrendelt országos korlátozások előtti utolsó teljes hónapban.

Az ONS hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy a brit gazdaság mindegyik szektorának teljesítménye még elmarad a járvány előtti szintektől.

A tavaly február és 2021 augusztusa között mért 0,8 százalékos halmozott GDP-elmaradáson belül a brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltató szektor teljesítménye 0,6 százalékkal, a feldolgozószektoré 2,4 százalékkal, az építőiparé 1,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint a tavalyi második hónapban.

A tavaly februárhoz viszonyított kumulatív teljesítménycsökkenés ugyanakkor messze elmarad az első zárlat okozta tavaly tavaszi szabadesésszerű zuhanástól: 2020 második negyedévében 19,6 százalékkal, a tavalyi év egészében átlagosan 9,7 százalékkal zuhant a brit GDP.

A tavalyi második negyedévi és az egész éves GDP-zuhanás egyaránt példátlan mértékű volt a modern brit gazdaságtörténetben.

A tavalyi visszaesés egyben azt is jelentette, hogy a brit hazai össztermék értéke a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja hétévi növekedést emésztett fel.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a brit gazdaság jelenlegi teljesítménye sem indokolja még, hogy a Bank of England a legközelebbi jövőben emelje 0,1 százalékos mélységi rekordon tartott alapkamatát.

Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics londoni üzleti elemzőműhely brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza az augusztusi GDP-adatok szerdai ismertetése utáni helyzetértékelésében kifejtette: a brit hazai összterméknek szeptemberben 2,2 százalékkal kellett volna növekednie havi összevetésben ahhoz, hogy a brit jegybank jelenleg érvényes előrejelzésében valószínűsített 2,1 százalékos harmadik negyedévi növekedés teljesülhessen.

Tombs szerint "valószerűtlen", hogy a brit GDP-érték ilyen ütemben emelkedett volna szeptemberben, tekintettel arra, hogy a fő ágazatok kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a múlt hónapban alig haladta meg a hosszú távú átlagot, emellett a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól készített friss ONS-felmérés is lanyha szeptember eleji növekedési ütemre vall.

A Pantheon Macroeconomics vezető elemzője mindezek alapján azzal számol, hogy a Bank of England a november 4-én esedékes monetáris ülésen 1,5 százalékra csökkenti a harmadik negyedévi növekedésre szóló előrejelzését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!