Újra fél százalékponttal csökkentette az alapkamatot a cseh jegybank

Gazdaság, 2024.03.20

Fél százalékponttal 5,75 százalékra csökkentette az alapkamatot a cseh jegybank - közölte Jakub Holas, a jegybank szóvivője szerdán Prágában a banktanács ülése utáni sajtótájékoztatón.

Legutóbb február elején csökkentett alapkamatot a cseh jegybank, szintén fél százalékkal a decemberi 0,25 százalékpontos csökkentés után. Utoljára 2022 júniusában volt ilyen alacsony az alapkamat.

A mostani alapkamatcsökkentés megfelel a pénzügyi elemzők várakozásainak. Elemzői vélemények szerint a februári két százalékos inflációval a cseh jegybank már ugyan elérte kitűzött célját, és lehetővé vált a határozottabb alapkamatcsökkentés is, ami ugyanakkor kockázatot is jelenthetett volna olyan értelemben, hogy esetleg gyorsabban emelkedtek volna a szolgáltatások árai, illetve gyengülhetett volna a cseh korona árfolyama.

Az alapkamat mellett a jegybank szintén fél százalékponttal csökkentette a diszkont- és a lombardkamatot is 6,75 százalékra, illetve 4,75 százalékra.

A döntés azt jelenti - mutatott rá a szóvivő - hogy a cseh gazdaság helyzetének javulása következtében a jegybank felgyorsíthatta monetáris politikájának lazítását, és lehetővé vált az alapkamat további csökkentése.

"Az inflációs nyomás érezhetően gyengült a cseh gazdaságban" - ismételte meg korábbi véleményét Ales Michl, a jegybank kormányzója a sajtótájékoztatón. Szerinte a fejlemények azt bizonyítják, hogy helyes volt a jegybank eddigi monetáris politikája.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!