Újra teljesen magyar tulajdonban a Prohuman munkaerő-kölcsönző

Gazdaság, 2022.01.20

Újra teljes mértékben magyar tulajdonban van a  budapesti székhelyű Prohumán 2004 Munkaerő Szolgáltató és Tanácsadó Kft. (Prohuman Kft.), miután a magyar alapítók visszavásárolták a lengyel Gi Group Poland S.A. (korábban Work Service) birtokában lévő tulajdonrészt - közölte a kft. kommunikációs ügynöksége csütörtökön közleményben az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a magyar tulajdonosok a meglévő 19,78 százalékos tulajdonrészük mellé most 80,22 százalékos részesedést vásároltak vissza, a vételár 147,5 millió lengyel zloty (11,649 milliárd forint) volt. Emellett a magyar fél átvállalja a Gi Group Poland SA Prohuman felé fennálló mintegy 2,973 milliárd forint összegű tartozását is, annak esedékes kamataival együtt.

A lengyel Work Service csoport (amelyet 2020-ban felvásárolt az olasz Gi Group, így nevet váltva immár Gi Group Poland S.A. néven működik) 2014-ben többségi részesedést szerzett a Prohumanban. A Prohuman magyar alapítói akkor azzal a feltétellel adták el üzletrészük egy hányadát, hogy a vállalat szakmai és pénzügyi irányítása az alapító tulajdonosoknál, a magyar menedzsmentnél marad - írták.

A közlemény idézi Zakor Sándort, a cég tulajdonos-ügyvezetőjét, aki elmondta: üzleti értelemben is szép és sikeres éveket töltöttek együtt a lengyel vállalattal. Jó döntés volt korábban a társulás, de abban is egyetértenek tulajdonostársaival, hogy az alapítása óta általuk vezetett Prohuman jövőbeni sikereit most az szolgálja leginkább, ha újra a magyar alapítók és a menedzsment tulajdonába kerül.

A tulajdonos-ügyvezető arról is beszámolt, hogy hatalmas feladatok előtt állnak, hiszen Magyarországon újra munkaerőhiány van és minden jel arra utal, hogy ez a jövőben még fokozódik. Emellett nemzetközi téren is erősíteni szeretnének, bár a cégcsoport már a régió nyolc országában van jelen 17 ezer munkatárssal.

A tájékoztatás szerint a 2004-ben alapított Prohuman ügyfelei között több mint 700 vállalat szerepel. A cégcsoport a magyarországi piacvezető szerepe mellett a három legnagyobb között van Romániában, miközben jelentős részesedéssel bír különböző speciális szegmensekben a német és osztrák piacokon, valamint Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában és Bulgáriában.

A Prohuman és a tulajdonában álló cégek csoportja munkaerő-kölcsönzést és HR szolgáltatásokat nyújt. A Prohuman és leányvállalatai csoportszintű árbevétele 2020-ban 163 millió euró volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!