Változások a mezőgazdasági őstermelők adózásában

Gazdaság, 2021.01.22

A mezőgazdasági őstermelő mezőgazdasági vagy erdőgazdasági tevékenységet, illetve ezekhez kapcsolódó kiegészítő tevékenységet, valamint termékfeldolgozást folytat a saját gazdaságában, illetve a saját gazdaságában megtermelt alapanyagok felhasználásával.

Író kéz tollal A mezőgazdasági őstermelőnek szerepelnie kell az őstermelői nyilvántartásban. A családi gazdaságok tagjai is mezőgazdasági őstermelőknek számítanak, ha megfelelnek a vonatkozó törvényi szabályozásnak. Az ezzel kapcsolatos információkat a 2021. január elsejével hatályba lépett, a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény tartalmazza.

A mezőgazdasági őstermelők létrehozhatják az őstermelők családi gazdaságát vagy a családi mezőgazdasági társaságot, amennyiben megfelelnek a feltételeknek.

Változások az adózásban

A Perfekt Zrt. -nek köszönhetően a legfrissebb adózási, pénzügyi, valamint számviteli információkat könnyedén követheted. A folyamatosan változó adózási és bevallási szabályok figyelemmel kísérése és helyes értelmezése olykor még a szakemberek számára is kihívást jelent, legyen szó akár könyvelőről, akár adótanácsadóról. Épp ezért arra törekednek, hogy olyan formában tálalják ezeket az újdonságokat, aminek segítségével valóban érthetővé és szinte kézzelfoghatóvá válik az általuk hozott érdekes és emészthető példákon keresztül.  

Szakmai klubokat szerveznek azon szakemberek számára, akik a szakmai ismereteket és a legfrissebb információkat szívesen ismerik meg első kézből. Ez mit jelent? A releváns változások és nélkülözhetetlen információk kiemelkedő szakemberek előadásán keresztül ismerhetők meg, például a NAV, a Magyar Államkincstár és a Pénzügyminisztérium országosan ismert vezetőinek és szakembereinek jóvoltából.

A mezőgazdasági őstermelőket érintő változások 

Nagyon fontos változás, hogy az őstermelői tevékenységekhez kapott támogatások, illetve ezek összege nem bevételnek számítanak. Így például a normatív támogatásra, valamint a költségek fedezetére, illetve fejlesztési célból kapott támogatások összegére egyformán igaz, hogy az adózás során nem kell jövedelemként vagy bevételként számolni velük. Ezek a támogatások adómentesnek számítanak, és nem kell figyelembe venni őket a bevételi értékhatár, valamint a jövedelem tekintetében sem.

Nem kell jövedelmet számolniuk azoknak az őstermelőknek, akiknek a mezőgazdasági tevékenységéből szerzett bevétele az adott adóévben az éves minimálbér felét nem éri el. Mindig az adóév első napján kötelező minimálbér havi összegét kell alapul venni, ezt szorozzuk meg a hónapok számával ahhoz, hogy az éves legkisebb munkabér összegét megkaphassuk - ennek az összegnek a fele fog számítani ahhoz, hogy kell-e belőle jövedelmet számolni vagy sem. Amennyiben a jövedelemszámítás nem szükséges, úgy a személyi jövedelemadó-bevallás is értelemszerűen elhagyható.  

Nem szabad elfelejteni, hogy ha a bevétel több, mint az éves minimálbér fele, akkor a mezőgazdasági őstermelőnek a teljes bevételét figyelembe kell vennie az éves jövedelem meghatározásánál.  

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!