Varga Mihály: a kormány azon dolgozik, hogy az építőipar hatékonyságát és versenyképességét növelni tudja

Gazdaság, 2024.05.31

A kormány a háborús időkben is azon dolgozik, hogy az építőipar hatékonyságát és versenyképességét növelni tudja - mondta a pénzügyminiszter pénteken, Sóskúton, a Bayer Construct Zrt. 14 milliárd forintos építőipari kapacitásbővítő beruházásának átadóünnepségén.

Varga Mihály elmondta: az elmúlt évek válságai is rávilágítottak arra, hogy tovább kell erősíteni a magyar gazdaság önellátását és szuverenitását, aminek fontos része az építőipar fejlesztése. Az építőipar akkor tud húzóerőként működni a gazdaságban, ha nemcsak a teljesítményét növeli, hanem a hatékonyságát és versenyképességét is - mutatott rá hozzátéve, hogy 2010-ben a munkaalapú gazdaság kialakításakor fontos szerepe volt a beruházásoknak és a hozzá kapcsolódó építőiparnak.

Varga Mihály azt mondta, hogy ennek a szemléletváltásnak köszönhetően mára Magyarország GDP-je megháromszorozódott, de reálértéken is bő 40 százalékkal haladja meg a 2010-es szintet. Hozzátette, hogy az "elmúlt négy nehéz év során megvédtük Európa egyik legkiterjedtebb családtámogatási rendszerét és megőriztük a korábban létrehozott 1 millió új munkahelyet is". A válság idején kibillent egyensúlyt is helyreállította a kormány, csökkentette az inflációt, és az idei már a gazdaság újraindításának éve lehet - mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy az Európai Bizottság előrejelzése szerint jövőre Magyarország az uniós növekedési rangsor élmezőnyébe tartozhat, a nagy hitelminősítők továbbra is befektetésre ajánlják Magyarországot.

Varga Mihály kijelentette: a kormányzati támogatással megvalósított, összesen 14 milliárd forint értékű beruházással a Bayer Construct lehet Magyarország első olyan építőipari vállalkozása, amely az építkezések összes munkafolyamatát saját gépekkel tudja kivitelezni.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Bayer Construct Zrt. 2022-es üzleti évet 58,15 milliárd forint nettó árbevétellel és 10,56 milliárd forint adózott eredménnyel zárta. A 2021-es üzleti évet a cég 45,98 milliárd forint nettó árbevétellel és 5,8 milliárd forint adózott eredménnyel fejezte be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!