Varga Mihály: a magyar gazdaság sikerének egyik kulcsa a több lábon állás

Gazdaság, 2024.05.22

A magyar gazdaság sikerének egyik kulcsa a több lábon állás, amelyhez a korszerű ipar, a kutatás-fejlesztés és a zöld gazdasági átállás egyaránt hozzájárul - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter szerda este Győrben, a Baross Gábor - Győr Gazdaságáért díj átadó ünnepségén.

A tárcavezető kiemelte: Győr élen jár abban, hogy Magyarország gazdasága át tudjon állni a körforgásos gazdaságra, amely csökkenti a felhasznált energia mennyiségét, a hulladékmennyiséget, a gyártási költségeket. Ez lehetővé teszi azt, hogy olyan gazdaság épüljön ki, amely révén az ország a saját lábán tud állni - tette hozzá.

Törekedni kell arra, hogy ha nehezebb időszak jön, Magyarország képes legyen a saját maga által előállított ellátási láncokat létrehozni, egyebek mellett az egészségiparban vagy az élelmiszeriparban - mondta Varga Mihály.

Hozzátette: törekedni kell arra is, hogy azok a meghatározó ágazatok, amelyek képesek jövőorientáltan működni, erősödjenek.

Varga Mihály kiemelte: az elmúlt években bebizonyosodott, hogy Magyarország képes az extenzív növekedésre. Most az a feladatunk, hogy lépjünk át az intenzív korszakba, amikor képesek vagyunk a kutatás-fejlesztésben, az innovációban is bizonyítani, hogy nem csak gyártani tudunk, hanem továbbfejleszteni, kitalálni és megalkotni dolgokat - mondta, hozzátéve, ez a 2020-as évek egyik legfontosabb feladata.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta azt is, hogy Győr és térsége 2010-et követően zászlóshajó szerepet töltött be a munkaalapú gazdaság kiépítésében, amelyhez mára több térség is felzárkózott.

Egyre több gazdasági erőközpont növeli a magyar gazdaság teljesítményét Nyíregyházától Debrecenen át Miskolcig, Zalától Kaposváron át Szegedig, Tatabányától Székesfehérváron át Kecskemétig - mondta.

A 2010 óta elért gazdasági eredményekről szólva Varga Mihály elmondta, hogy Győr-Moson-Sopron vármegyében 2010-ben még közel 7 százalékos volt a munkanélküliség, most pedig 1,7 százalék.

Elmondható, hogy Győrben és a vármegyében aki dolgozni szeretne, az el tud helyezkedni - jelentette ki, hozzátéve: "óriási fegyverténynek" tartja, hogy a 4,2 milliós foglalkoztatotti körben, amely 2019 végére kialakult, abban az ország nem lépett vissza.

Az idei feladat pedig nem lehet más, mint visszaépíteni a növekedést, újra lendületbe hozni az országot, a gazdaságot, és mellette mérsékelni azokat az egyensúlyi problémákat, amelyeket az elmúlt évek okoztak - mondta a miniszter.

Segíteni kell a vállalkozásokat is abban, hogy működőképesek maradjanak - fűzte hozzá, példaként említette a Baross Gábor programot, a Gyármentő programot vagy a zöld beruházások támogatását.

A Baross Gábor - Győr Gazdaságáért díjat az idén az Alcufer Kft. és a Ceres Zrt. érdemelte ki.

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere (Fidesz-KDNP) az ünnepségen elmondta, hogy második alkalommal adják át a Baross Gábor - Győr Gazdaságáért díjat, amelyet a győri önkormányzat azzal a céllal alapított tavaly, hogy a város gazdasági életében meghatározó szereplők - magánszemélyek és cégek - munkásságát elismerjék.

Szeles Szabolcs alpolgármester (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy a díjazott cégek nem csak Győrben, de az egész országban is értéket teremtenek és őriznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!