Varga Mihály: a tények világosan cáfolják a főpolgármestert

Gazdaság, 2024.03.28

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány kivérezteti Budapestet, ezért nem fizet adót, ugyanakkor ha mérleget vonunk az elmúlt öt évről, a tények világosan cáfolják a főpolgármestert - írta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

A bejegyzéshez feltöltött kép szerint a főváros iparűzési adóbevételei és költségvetési támogatásai 2019 és 2023 között 1107 milliárd forintot tettek ki, míg a főváros által fizetendő szolidaritási hozzájárulás ugyanezen időszakban 160 milliárd forintot.

A miniszter úgy fogalmazott, a "főpolgármester tavaly június óta, azaz 9 hónapja nem fizet adót: idén márciusig több mint 46 milliárd forint szolidaritási hozzájárulás befizetését tagadta meg a főváros".

Ebből 28 milliárd forintot már inkasszált a Kincstár, 18 milliárd forint behajtását a főpolgármester ideiglenes jogvédelemmel próbálja késleltetni - írta Varga Mihály.

Kiemelte, hogy a szolidaritási hozzájárulást a gazdagabb önkormányzatok fizetik a szegényebb települések támogatására. Ez azt jelenti, hogy "a főváros baloldali vezetése a szegényebb településektől vonná el a forrásokat, ha a kormány nem pótolná ki a hiányzó összeget" - mutatott rá Varga Mihály.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!