Varga Mihály: a védelem költségvetése lesz a 2024-es (3. rész)

Gazdaság, 2023.05.25

    Varga Mihály pénzügyminiszter az Erasmus- és a Horizont-programokkal összefüggő kérdésre azt mondta: a kormány 2024-ben is úgy tervez, hogy minden terület több forrással gazdálkodhasson, mint idén. Hozzátette: az oktatásra 3400 milliárd forint feletti összeget költenek jövőre, ebből csak a bérekre 1200 milliárd forintot, amely 126 milliárd forinttal haladja meg az ideit.

Közölte, azzal számolnak, hogy megérkeznek az uniós források, ellenkező esetben az Erasmus- és a Horizont-programokat a magyar költségvetés finanszírozni tudja, van erre elég tartaléka.

Varga Mihály kiemelte: Magyarország teljesíti a feltételeket, és joggal számíthat arra, hogy a neki jogosan járó támogatásokat az Európai Unió biztosítja.

A pedagógusbéremelésről Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett arra, a kormány azt vállalta, ha az EU odaadja a Magyarországnak járó forrásokat, akkor két év alatt ezen bérek elérik a diplomás átlagbér 80 százalékát. Ha az EU-tól nem kap pénzt Magyarország, akkor azt tudják vállalni, hogy jövőre az infláció felett, és évről évre legalább 10 százalékkal emelik a pedagógusbéreket - ismertette. Hozzátette: plusz vállalásuk is van, a leginkább leszakadt térségekben dolgozó pedagógusoknak többletbéremelést biztosítanának, a költségvetés ennek a forrásait tartalmazza.

Közölte, jó lenne, ha a baloldali európai parlamenti képviselők, akik Brüsszelből hatmilliós havi fizetést kapnak, nem tennének meg mindent azért, hogy a magyar pedagógusok ne kereshessenek bruttó nyolcszázezer forintot.

Varga Mihály az euró bevezetésével kapcsolatos kérdésre azt közölte, a feltételek teljesítésén dolgozik a kormány, de nincs céldátum, a fontos az, hogy a magyar gazdaság legyen olyan stabil, erős állapotban, hogy finanszírozhatók legyenek a legfontosabb jóléti célok, programok.

Ha ennek egy járulékos hatása lehet majd az euró bevezetése, az persze egy más kérdés, de egyelőre nincs ilyen szándéka a kormánynak - fogalmazott.

Varga Mihály úgy nyilatkozott, idén "kisebb esélyt" lát arra, hogy nyugdíjprémiumot fizessenek, de ha jövőre a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, kifizetik az összeget. Felidézte: az Orbán-kormány az első, amely nyugdíjprémiumot fizet.

A nyugdíjasokkal 2010 óta áll az a szövetségünk, hogy nyugdíjak nem veszíthetnek az értékükből - emlékeztetett. "Amit vállaltunk, azt erre az évre vonatkozóan is tartani fogjuk" - mondta Varga Mihály, jelezve, a KSH legfrissebb inflációs adatainak ismeretében lehet majd nyilatkozni a nyugdíjkorrekció mértékéről.

Az inflációt kell leszorítani ahhoz, hogy az árstopok érdemi kivezetéséről beszéljünk - hangsúlyozta a pénzügyminiszter, és jelezte, folyamatosan monitorozzák a helyzetet.

A kormány azon dolgozik a jegybankkal közösen, hogy az inflációt az év végére egyszámjegyűre csökkentsük; ennek függvényében lehet majd - az árstopok időszakos felülvizsgálatakor - arról dönteni, hogy fent kell-e tartani ezt a rendszert - jelentette ki Varga Mihály.

A pénzügyminiszter elmondta: a hiány nagy része mindig az év első felében alakul ki, és most egyszeri tételek is növelték, például a Vodafone megvásárlása, valamint a 13. havi nyugdíj.

A Barátság-kőolajvezeték tranzitdíjának emelkedésére vonatkozó kérdésre pedig azt válaszolta, érthető, ha a szállítók továbbhárítják az emelkedő költségeiket.

A kormány azon van, hogy a debreceni akkumulátorgyár esetében csak a legszükségesebb fejlesztéseket valósítsa meg állami forrásokból, de jelenleg még egyeztetés alatt van, hogy mi az, amit magánforrásból kíván a beruházó megvalósítani és mi az, amihez állami forrás kell - közölte, megjegyezve, hogy a direkt támogatások vagy a munkahelyteremtő támogatások összegét uniós szabályok korlátozzák.

A debreceni oltóanyaggyár kivitelezésében "a háborús helyzet és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt némi csúszás van", de halad a beruházás - mondta Varga Mihály. Gulyás Gergely hozzátette: kérdés, hogy pandémia elmúltával milyen oltóanyagot kell gyártani, mert koronavírus ellenit már biztosan nem érdemes. Ebben van egy szakmai egyeztetés, amely az egészségügyi államtitkársághoz tartozik - tette hozzá.

A főváros 24 milliárd forintos, a BKK működtetésére fordítandó hitelfelvételéről Varga Mihály azt mondta, értetlenül állnak előtte. A fővárosnak soha nem volt ennyi adóbevétele, mint idén, sőt jövőre ez csak nőni fog, mert a gazdaság növekedésével emelkedni fog az iparűzésiadó-bevétel is - mondta. Azt firtatta, a leggazdagabb önkormányzat hogyan tud Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc vezetésével ilyen helyzetbe kerülni.

A Fidesz-frakció lehet, hogy még a tavaszi ülésszakban be fogja nyújtani a kampányfinanszírozással kapcsolatos törvénymódosító javaslatát - közölte Gulyás Gergely, aki szerint a cél az, hogy "külföldről ne lehessen a választásokat befolyásolni".

Az előző országgyűlési választási kampányban a magyar baloldal mintegy négymilliárd forintot kapott az Egyesült Államokból kormányváltásra, ez olyan durva sérelme az állami szuverenitásnak, ami nem engedhető meg a helyhatósági választásoknál sem - fogalmazott.

Az embercsempészettel kapcsolatban Gulyás Gergely emlékeztetett: ha egy embercsempész három napon belül nem hagyja el az országot, újra börtönbe kerül. Magyarország eddig több mint 650 milliárd forintot fordított határvédelemre, amivel az EU külső határát is védi, de a brüsszeli hozzájárulás ezen összeg 1 százalékát sem érte el - mondta. Hozzátette: más tagállamok lényegesen nagyobb támogatást kaptak.

Megjegyezte: egy embercsempész ellátása mintegy ötmillió forint évente, ezért senkinek nincs erkölcsi alapja Brüsszelből, hogy kritizálja Magyarországot.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!