Varga Mihály: visszatér a növekedési pályára a magyar gazdaság

Gazdaság, 2024.03.21

A magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre pedig újra az uniós növekedési rangsor élmezőnyébe kerülhet - mondta a pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában.

Varga Mihály hangsúlyozta: négy nehéz év után a kormány csökkenő hiánnyal, alacsonyabb államadósággal és erősödő gazdasági növekedéssel számol.

Kiemelte: stabilitás és egyensúly szükséges ahhoz, hogy a magyar gazdaság visszatérjen a koronavírus-járvány előtti tartós növekedéshez.

A pénzügyminiszter az ezt megalapozó feltételek között említette a foglalkoztatás növelését, az államadósság és a hiány csökkentését, az infláció alacsonyan tartását, a versenyképesség javítását és az ország tőkevonzó képességének fenntartását.

Varga Mihály felidézte, hogy a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború, az energiaválság és az elszálló infláció visszavetették a gazdaság teljesítményét. Ebben az időszakban a kormány kiemelten kezelte az elért eredmények, a többi között a családtámogatások és adókedvezmények megőrzését, a munkahelyek megvédését és a vállalkozásokat segítő programok elindítását - jelezte.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy Magyarország saját erőből tudta stabilizálni a helyzetet. Az intézkedések eredményeképpen a magyar gazdaság az európai uniós átlagnál gyorsabban tudott visszaállni a korábbi pályára, már 2021-ben elérte a 2019-es kibocsátási szintet - mutatott rá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzésében a magyar gazdaságban idén 2,4 százalékos növekedést vár, ami a pénzügyminiszter szerint reális.

A tartós növekedés érdekében a kormány célul tűzte ki a jelenlegi 75 százalékos foglalkoztatási ráta emelését 80 százalék fölé, illetve a munkanélküliségi ráta alacsonyan tartását - ismertette.

Varga Mihály kitért arra, hogy nehéz tartós növekedést elérni nagy költségvetési hiánnyal, ezt csökkenteni kell. A tervek szerint a mutató idén 4,5 százalék, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban pedig 2,9 százalék lesz - közölte.

A miniszter komoly eredménynek nevezte, hogy a tavaly januári 25,7 százalékról idén januárra 3,8 százalékra szorították le az árdrágulás ütemét, a külkereskedelem rekordot döntött tavaly, a folyó fizetési mérleg pozíciója javul és az ország tőkevonzó képessége is erős maradt.

A versenyképességet segíti a jó adórendszer is; a magyar adórendszer jövedelem- és munkabarát, ezt adóztatja legkevésbé az európai országokkal összevetve. Magyarország az uniós adócsökkentési rangsor élmezőnyébe tartozik, és az elmúlt időszakban látványos eredményeket ért el a gazdaságfehérítésben - emelte ki előadásában Varga Mihály.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!