Veszített lendületéből a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben júliusban

Gazdaság, 2021.07.15

Bővült, de érezhetően veszített lendületéből a feldolgozóipar az Egyesült Államok közép-atlanti térségében júliusban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) philadelphiai ága csütörtökön közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató értéke 21,9 pontra esett vissza a júniusi 30,7 pontról. Elemzők sokkal jobb értékre, 28 pontra számítottak júliusról.

A nullánál kisebb érték a feldolgozóipar teljesítményének csökkenését jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal.

Az általános tevékenységre, a szállításokra és az új megrendelésekre vonatkozó mutatók egyaránt csökkentek, de így is magas szinten maradtak. A megkérdezett cégek továbbra is a foglalkoztatás és az árak növekedéséről számoltak be. A következő hat hónapra vonatkozó várakozások ugyancsak romlottak némileg, ám így is az általános optimizmus a jellemző a növekedést illetően.

Júliusban az új megrendelések alindexe 22,2 pontról 17,0 pontra süllyedt.

A teljesített rendeléseket tükröző mutató 27,2 pontról 24,6 pontra, míg a teljesítésre váró rendeléseké 22,5 pontról 19,0 pontra esett.

Némileg enyhültek az árnyomások. A ráfordítási árak alakulását tükröző alindex értéke a júniusi 80,7 pontról - 1979 júniusa óta nem látott szintről - 69,7 pontra esett. Az értékesítési árak változását tükröző mutató értéke 49,7 pontról - 1980 októbere óta a legmagasabb szintről - 46,8 pontra mérséklődött.

A foglalkoztatási mutató 30,7 pontról 29,2 pontra süllyedt. A megkérdezett vállalatok 38,1 százaléka vett fel új munkavállalókat, és csak 8,9 százaléka csökkentett létszámot.

A vállalkozások továbbra is derűlátóak a jövőt illetően, de kevésbé, mint júniusban. A hat hónapra előremutató várakozásokat tükröző index értéke a közel három évtizedes rekordot jelentő 69,2 pontról 48,6 pontra esett vissza júliusban.

A válaszadók 58,9 százaléka számít arra, hogy bővül termelése a következő hat hónapban. Júniusban még 75,4 százalék bízott ebben. A rendelésállomány növekedésére 61,1 százalék, a kiszállítások emelkedésére 72,8 százalék, a ráfordítási árak további emelkedésére 71,2 százalék, az értékesítési árakéra pedig 64,7 százalék számít.

Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi.

Az amerikai gazdaság teljesítményének nagyjából közel 12 százalékát fedi le a feldolgozóipar.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!