TV műsor

Veszteséggel zárta az INA a tavalyi évet

Gazdaság, 2021.02.18

Az INA horvát olajipari vállalat nettó bevétele a 2020-as pénzügyi évben elérte a 14,79 milliárd kunát (700,6 milliárd forint), ami 34,5 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. Tavaly, egyszeri tételek nélkül, 638 millió kuna (36,3 milliárd forint) veszteséget könyvelt el a cég, amit a termékárak és kereslet csökkenésével és elsősorban a korlátozó külső tényezőkkel magyarázott.

Az MTI-hez eljuttatott eredménybeszámoló szerint 2020-ban az olajiparban kiemelten figyelt, újrabeszerzési árakkal becsült tisztított EBITDA, azaz a kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény egyszeri tételek nélkül 1,783 milliárd kunát (84,4 milliárd forint) tett ki, 38 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A nettó adósság 40 százalékkal volt kevesebb, mint 2019-ben: az adósság és a tőke aránya 14,7 százalékon állt a múlt év végén.

Fasimon Sándor, az INA igazgatótanácsának elnöke a közlemény szerint elmondta: az INA-csoportnak 2020-ban sikerült fenntartani a stabil pénzügyi helyzetét és folytatnia a stratégiai projekteket.

Mint mondta: a szénhidrogénárak előre nem látható csökkenése - amelyet eredetileg a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai közötti nézeteltérések okozták, majd a koronavírus-járvány tovább mélyített -, még az olaj- és gázipar legnagyobb szereplőit is érintette.

Az INA vezetőségének időszerű reakciója - ideértve a nem kritikus befektetések elhalasztását és számos belső optimalizálási tevékenységet -, lehetővé tette a vállalat pénzügyi helyzetének biztosítását - hangsúlyozta Fasimon Sándor, hozzátéve, hogy ezzel megvédték a hosszú távú stratégiai beruházásokat, mint amilyen a fiumei késleltetett kokszoló felépítése, amely a jövőben biztosítja az üzleti fenntarthatóságot.

Jelezte, hogy a kutatás és kitermelés 32 százalékkal alacsonyabb szénhidrogénárakat realizált, amelyet az alacsonyabb termelés tovább befolyásolt. Ilyen körülmények között a kiskereskedelmi forgalom 16 százalékos csökkenése szolid eredménynek tekinthető, tekintettel arra, hogy az INA megtartotta piaci részesedését a főbb piacokon - húzta alá.

Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!