Világszínvonalú vásárváros és konferencia központ épült Budapesten

Gazdaság, 2021.09.20

Kormányzati fejlesztésként világszínvonalú vásárváros és konferencia központ épült Budapesten, a Hungexpo területén - közölte a kiállításszervező cég hétfőn az MTI-vel.

Világszínvonalú vásárváros és konferencia központ épült Budapesten Két év alatt, határidőre és költségkereten belül végezték el a munkát. A kivitelezési versenypályázaton nyertes legolcsóbb beruházási árajánlat 55 milliárd forint volt, erre kötött a beruházó állami tulajdonú Expo Park Kft. kivitelezési szerződést.

A közlemény szerint a beruházás tervezője a Finta Stúdió, kivitelezője a KÉSZ Zrt., a projekt kormányzati felelőse Fürjes Balázs államtitkár volt. A fejlesztést a terület tulajdonosa, az Expo Park Kft. koordinálta. Az Expo Park Kft. 100 százalékos állami tulajdonú gazdasági társaság, amelyben a tulajdonosi jogokat az MNV Zrt. gyakorolja.

Az elkészült beruházások és fejlesztések üzemeltetője továbbra is a Hungexpo Zrt., amely szervezi és rendezi a kiállításokat, konferenciákat, és működteti az infrastruktúrát. A beruházás során felépült az új, több mint 25 ezer négyzetméteres 21. századi konferenciaközpont, egyebek közt kialakítottak egy csaknem 2000 négyzetméteres plenáris termet, ahol egyszerre 2048 résztvevővel tartható ülés, előadás - írták.

Kiemelték, hogy a plenáris terem székrendszere Magyarországon egyedülálló, a széksorok lehetnek teljesen síkban, vagy gombnyomásra emelkedő nézőtérré alakulnak. Egy gombnyomásra pedig hét perc alatt teljesen eltűnnek, a székeket szó szerint elnyeli a föld. Egy másik gombnyomásra pedig 7 perc alatt újra kibújnak a széksorok a földből. Ebben a nagyteremben egy részlegesen süllyeszthető színpad is van, a színpad mögötti falon pedig a legnagyobb magyarországi, 72 négyzetméteres állandó led-fal.

A plenáris termet kiegészíti 24, összességében egyidejűleg 2400 ember befogadására alkalmas, a mobil elválasztófalakkal tetszőleges méretekre alakítható, elválasztható, vagy egybenyitható szekcióterem.

A konferenciaközponthoz csatlakozik egy vele teljesen egybenyitható, vagy tőle teljesen elválasztható 2500 négyzetméteres kiállítási csarnok is a bejárati szinten.

A konferencia központ része még egy 2300 négyzetméteres tetőterasz. Az új csarnoképítés és a régi csarnokok felújítása után az új Hungexponak 7 kiállítási és rendezvénycsarnoka lesz. A beruházásban 12 000 négyzetméter zöldfelületet újítanak meg, 1000 négyzetméter új zöldfelületet alakítottak ki. Októberben utolsó lépésként elültetnek 116 új fát.

Évente legalább 200 konferenciával számolva félmillió résztvevőre és 2 millió látogatóval számolnak.

A megújult rendezvényhelyszín adott otthont szeptember elején a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak; szeptember 25. és október 14. között itt rendezik az Egy a természettel című rendezvényt, majd pedig a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót. A Hungexpo a koronavírus járvány után idén novemberben először rendez saját kiállításokat az immár kész, megújult Kongresszusi és Kiállítási Központban: az Otthon Design Ősz és az Automotive Hungary kiállításokat - írták.

A közleményben emlékeztetnek arra is: az üzleti utazók jelentősen - 50-70 százalékkal - többet költenek magyarországi tartózkodásuk során a szabadidős turistáknál. A Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint egy üzleti turista átlagosan 35 300 forint költést generált magyarországi tartózkodása alatt 2019-ben.

A Nemzetközi Konferenciák és Kongresszusok Szövetsége (ICCA) kimutatása alapján a konferenciák száma dinamikusan növekszik, 10 év alatt számuk a harmadával nőtt, azonban Budapest helyezése az ICCA rangsorában folyamatosan romlott az elmúlt években. A magyar főváros 2019-ben a 26., 2018-ban a 20., 2017-ben a 12. volt. A Hungexpo bővítésével Budapest jobb ICCA besorolást szerezhet magának, mivel több és nagyobb rendezvényeket lesz képes vendégül látni. Elsődleges cél, hogy Budapest bekerüljön a TOP 10-es listába - áll a közleményben.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Világszínvonalú vásárváros és konferencia központ épült Budapesten Világszínvonalú vásárváros és konferencia központ épült Budapesten Világszínvonalú vásárváros és konferencia központ épült Budapesten Világszínvonalú vásárváros és konferencia központ épült Budapesten Világszínvonalú vásárváros és konferencia központ épült Budapesten Világszínvonalú vásárváros és konferencia központ épült Budapesten Világszínvonalú vásárváros és konferencia központ épült Budapesten Világszínvonalú vásárváros és konferencia központ épült Budapesten Világszínvonalú vásárváros és konferencia központ épült Budapesten
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!