Visszaesett a cseh gazdaság 2023-ban

Gazdaság, 2024.01.30

Tavaly éves összehasonlításban 0,4 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban a 2022-es 2,4 százalékos növekedés után - közölte első becslése alapján a Cseh Statisztikai Hivatal kedden Prágában.

A 2023-as utolsó negyedévben a GDP éves szinten 0,2 százalékkal csökkent, míg negyedéves összehasonlításban 0,2 százalékos növekedést mutatott.

A statisztikusok szerint a GDP tavalyi alakulását elsősorban a háztartási kiadások, valamint a tartalékok változása befolyásolta. A másik oldalon kiemelten pozitív hatással volt a cseh termékek iránti növekvő külföldi kereslet. A gazdasági ágazatok közül a feldolgozó ipar, az információs és számítógépes tevékenységek teljesítettek jól. Negatív hatással volt a GDP-re a kereskedelem, a kereskedelmi szállásadás, valamint a vendéglátóipari forgalom helyzetének alakulása.

Negyedéves összehasonlításban viszont az utolsó negyedévben 0,2 százalékkal nőtt a GDP. "A növekedés elsősorban a cseh termékek iránti erősebb külföldi keresletnek, valamint hosszabb idő után a nagyobb háztartási kiadásoknak köszönhető" - jelentette ki Vladimír Kermiet, a statisztikai hivatal szakigazgatója újságírók előtt. Az utolsó negyedévben erős volt a feldolgozó ipar teljesítménye is - mutatott rá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!