Víz Világtalálkozó - A vízügyi beruházások jelentős forrásokat igényelnek, és csak hosszú távon térülnek meg

Gazdaság, 2019.10.16

A vízügyi beruházások jelentős pénzügyi forrásokat igényelnek, és csak hosszú távon térülnek meg - ez derült a Víz Világtalálkozó azon panelbeszélgetésén, amelyen a résztvevők a vízügyek területén megvalósított beruházások forrásigényéről, a bankok és pénzintézetek, alapok szerepéről beszélgettek.

Víz Világtalálkozó - A vízügyi beruházások jelentős forrásokat igényelnek, és csak hosszú távon térülnek meg Miguel da Moura, a Zöld-foki szigeteken működő Nemzeti Vízügyi Ügynökség elnöke elmondta: a szigetek több évszázada komoly vízhiánnyal küzd, napjainkban úgy próbálják orvosolni a problémát, hogy sótalanított tengervízzel igyekeznek pótolni a hiányzó édes vizet, így sótalanított vizet iszik a lakosság is.

A sótalanítás, az ivóvíz biztosítása, a lakosság ellátása jelentős költségekkel jár, ezért a szükséges források előteremtésére speciális vízügyi alapot hoztak létre. Ebből az alapból kapnak pénz a vízügyi területen elhatározott és a már megvalósítás alatt álló beruházások. Az alap működése azzal jár, hogy hosszabb távon a szigetországban olcsóbb lesz az ivóvíz, a lakosság számára mérséklődik a vízellátás költsége, és egyúttal az elpazarolt víz mennyisége is csökken - jelezte Miguel da Moura.

Pierre Victoria, a Veolia International fenntartható fejlődésért felelős alelnöke elmondta: a befektetők, a vízügyi területen beruházó vállalkozások napjainkban még inkább figyelnek a ráfordításokra, a beruházások költségeire. Befektetési döntéseiknél számításba veszik azt is, milyen kockázatokkal járhat egy-egy nagyobb vízberuházás, szennyvíztisztító üzembe állítása, működtetése. (A Veolia Magyarországon évente 14 millió köbméter egészséges ivóvizet juttat el lakossági fogyasztókhoz, ezen felül 203 millió köbméter szenny- és csapadékvíz elvezetéséről, valamint kezeléséről gondoskodik.)

Pierre Victoria kiemelte: ha a mostani ütemben folytatódik a jövőben a víz kommunális és mezőgazdasági, ipari hasznosítása, egyre nagyobb hangsúlyt kap majd a vízberuházások területén a szennyvízgyűjtés mellett a szennyvíz újrahasznosítása.

Szalai Ákos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője elmondta, hogy a jegybank által a közelmúltban publikált 330 pontos versenyképességi programban rögzítették: a vízellátás, egy-egy ország vízellátásának infrastruktúrája, annak fejlettsége a versenyképesség szemszögéből előny, vagy hátrány is lehet. Magyarországnak is, bár ezen a téren jelentős tapasztalatokkal rendelkezünk, folyamatosan figyelnie kell a legújabb technológiákra - emelte ki. Jelezte: az MNB saját "zöld programot" indított a közelmúltban.
(MTI)

Galériánk

Víz Világtalálkozó - A vízügyi beruházások jelentős forrásokat igényelnek, és csak hosszú távon térülnek meg Víz Világtalálkozó - A vízügyi beruházások jelentős forrásokat igényelnek, és csak hosszú távon térülnek meg Víz Világtalálkozó - A vízügyi beruházások jelentős forrásokat igényelnek, és csak hosszú távon térülnek meg
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!