Víz Világtalálkozó - Arizona Egyetem professzora: szükség van a szabályozásra

Gazdaság, 2019.10.16

Szükség van a vízgazdálkodással kapcsolatos szabályozásra - emelte ki Robert G. Varady, az Arizona Egyetem professzora az M1 aktuális csatornának nyilatkozva szerdán.

Azt mondta: a szabályozásban lehet ösztönzés, büntetés is. Ha valaki nem hajlandó cselekedni, meg kell fizetnie az árát. Szükség van arra, hogy a kormányok, az emberek elfogadják ezt - szögezte le.

Példaként említette, hogy a vízért, a legnagyobb felhasználók - az ipar, a bányászat, a mezőgazdaság - nem akarják kifizetni a víz valódi értékét.

Problémának nevezte azt is, hogy sokan nincsenek tisztában a vízzel kapcsolatos problémák tudományos tényeivel. Kihívásként említette, hogy meggyőzzék a szegényebb országokat, hatékonyabban használják fel vízerőforrásaikat.

A professzor fontosnak nevezte az edukációt, amit meggyőződése szerint nem az egyetemen, hanem gyermekkorban kell elkezdeni. Ehhez, valamint a széles közvélemény meggyőzéséhez érthetőbbé kell tenni a tudományt - jegyezte meg. Kell a politikai akarat, de a népességnek is fel kell ismernie a problémát, hogy hajlandóak legyenek változtatni - hangsúlyozta.

Robert G. Varady kijelentette, fontos a tudományos tényező, de nem elégséges. Hozzátette: mindig több pénzre lesz szükség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!