Víz Világtalálkozó - Danilo Türk: erős, határokon átnyúló vízgazdálkodási intézményekre van szükség

Gazdaság, 2019.10.17

A víz nem ismer földrajzi határokat, ezért erős, határokon átnyúló vízgazdálkodási intézményekre van szükség, és ezeknek az intézményeknek megfelelő szakpolitikákat kell kialakítani a hatékony működéshez - mondta Danilo Türk volt szlovén államfő felszólalásában csütörtökön, a budapesti Víz Világtalálkozó zárónapján.

Rengeteg határon átívelő vízkészlet, nagyjából 300 határon átnyúló vízgyűjtő medence van szerte a világon, mintegy 148 országot érintve, viszont ehhez képest csak kevesebb mint 100 esetben létezik közös vízgazdálkodási testület - fejtette ki Danilo Türk.

Sürgető problémákat kell megoldani, egyik ezek közül a víz által terjesztett betegségek, amelyekkel különösen fegyveres konfliktusok és természeti csapások során kell szembenézni. A megoldás az ilyen nehézségekre is feltehetően a jobb intézmények és a több szakpolitika együttes szerepében rejlik. Általánosságban elmondható, hogy jó intézmény nélkül nincs megfelelő szakpolitika, és ez fordítva is igaz. A vízpolitikai együttműködésben is az vezethet eredményre, ha egyszerre valósítják meg az intézmények és a szakpolitikák építését - mondta az egykori szlovén államfő.

A nemzetközi közösség egyöntetűen egyetért abban, hogy a vízgazdálkodást illetően a kulcs a nemzetállamok kezében van, a legtöbb döntés ezen a téren az ő hatáskörük akár regionális, akár helyi szinteken, de a határon átívelő együttműködés kulcsfontosságú.

Ezen a téren sok jó példa van a világban, amely hatással lehet a szakpolitika-alkotásra és az intézményfejlesztésre is. A volt szlovén elnök példaként említette, hogy Nyugat-Afrikában a Szenegál folyó partja mentén több ország együttműködése révén hoztak létre intézményt, az OMVS-t a közös vízgazdálkodás megvalósítására. Danilo Türk szerint az OMVS példája új szintekre emelheti a határon átnyúló vízgazdálkodást és együttműködést. Ez a közös testület nagyon jó példa lehet a további döntéshozatalra, erre a kezdeményezésre további dialógusokat lehet alapozni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!