Zágráb további egy hónappal meghosszabbította az üzemanyagárak rögzítésére vonatkozó rendeletét

Gazdaság, 2021.11.11

A horvát kormány csütörtöki ülésén további egy hónappal meghosszabbította azt a rendeletét, amelyben rögzítette az üzemanyagok árát, de a mostani rendelet csak a 95-ös oktánszámú benzinre, valamint a dízelre vonatkozik.

Az eurosuper 95 árát továbbra is 11,10 kunában (539,15 forint), az eurodízelét 11 kunában (534,29 forint) határozta meg, míg a magasabb oktánszámú és prémium üzemanyagok ára a rendelet szerint szabadon formálható.

Ivo Milatic, a gazdasági minisztérium államtitkára az intézkedés meghosszabbítását azzal magyarázta, hogy az kőolaj és kőolajtermékek ára nem csökkent a világpiacon. A kőolajtermékekről szóló hatályos törvény szerint kivételes esetekben, a fogyasztók védelme érdekében, és egyéb indokolt esetekben, a kormány a kőolajtermékek legmagasabb kiskereskedelmi árát - megszakítás nélkül - legfeljebb 90 napra írhatja elő.

Az államtitkár hozzátette: a rendelet szerint az üzemanyagkereskedők kötelesek lehetővé tenni az egyes kőolajtermékek vásárlását multifunkciós adalékanyagok hozzáadása nélkül minden benzinkúton.

Ha a benzinkúton nincs lehetőség multifunkciós adalékanyag nélküli kőolajtermék vásárlására, akkor a prémium üzemanyagokra a kereskedő vagy forgalmazó köteles ugyanazt a kiskereskedelmi árat alkalmazni, mint az alapüzemanyagok esetében - mondta Milatic.

A zágrábi kormány október közepén döntött arról, hogy egy hónapra befagyasztja az üzemanyagok árát, mert azt szeretnék, ha a horvát gazdaság továbbra is normálisan tudna fejlődni, és ki tudna lábalni a 2020-as év okozta válságból. A korlátozás költségeit az üzemanyag-forgalmazók és az állam állja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!