Zambó Péter: a kormány fontosnak tartja a vidéki települések zöld területeinek gyarapítását

Gazdaság, 2024.03.19

Magyarország eddigi legnagyobb településfásítási programjának részeként, az ország egyik legkisebb településén, a mindössze 28 lakosú Zala vármegyei Lendvajakabfán ültetett el ünnepélyes keretek között három platánfát, az Agrárminisztérium államtitkára kedden délelőtt.

Zambó Péter köszöntőjében úgy fogalmazott: Magyarország kormánya kiemelte fontosnak tartja a vidéki emberek életkörülményeinek javítását, a települések zöld területeinek gyarapítását.

Emlékeztetett, hogy 2019-ben indult az Agrárminisztérium támogatásával egy országfásítási program, amelynek része a 2020-ban megkezdett településfásítási program, ennek köszönhetően négy év alatt kétezer településen összesen 56 ezer fát ültetnek el az idei szezon végéig.

Zala vármegyében a most induló tavaszi ültetési szezonban 39 településen 628 fát ültetnek el, ezzel Zalában eddig összesen mintegy háromezer facsemete elültetésére nyílt lehetőség a településfásítási program keretében.

Hozzátette, hogy az Országfásítási Program keretében eddig 47 ezer hektárnyi erőd telepítését engedélyeztették, amiből 32 ezer hektár telepítése már meg is történt.

"Azok a gazdálkodók, akik erdőtelepítésre adták a fejüket, az elmúlt több mint 30 évben, összesen 237 ezer hektár új erdőt létesítettek Magyarország területén (....) ami 1,1 milliárd facsemete elültetését jelentette" - mondta.

Hozzáfűzte: Magyarország erdősültsége 11 százalékos volt a trianoni békediktátum után, onnan sikerült a magyar erdészeknek az elmúlt száz év során az ország erdőterületét megduplázni, meghaladni a 2 millió hektárt. Magyarország fával, cserjével borított erdősült területének aránya jelenleg 25,4 százalék, ami nem áll messze a célul kitűzött 27 százaléktól - mondta.

Egri Éva (független), Lendvajakabfa polgármestere elmondta: községük lakói értéknek tartják a háborítatlan természeti környezetet. A pályázaton elnyert tíz fából ötöt a falu látványtavának partjára ültették el, illetve a polgármesteri hivatal környékét is zöldítik majd az új platánfák és eperfák.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!