Ziarul Financiar: a román tulajdonban levő Dedeman fizeti a legtöbb társasági adót a romániai kiskereskedelemben

Gazdaság, 2021.05.31

A román tulajdonban levő Dedeman barkácsáruházlánc fizeti a legtöbb társasági adót a romániai kiskereskedelemben működő vállalatok közül, a többi multinacionális vállalat - amelyek dominálják a román gazdaságnak ezt az ágazatát - kisebb nyereséget jelentenek, így kevesebb társasági adót is fizetnek - írta hétfőn elektronikus kiadásában a Ziarul Financiar című gazdasági újság.

A lap által megvizsgált cégadatokól kiderült, hogy a bákói Adrian és Dragos Paval testvérpár tulajdonában levő Dedeman 2019-ben 8,2 milliárd lej árbevételt ért el, és 1,30 milliárd lej nettó nyereséget jelentett, ami azt jelenti, hogy 16 százalék a nettó haszonkulcsuk.

A nettó haszonkulcs alapján felállított sorrendben a második helyen a lengyel Pepco ruházati diszkonthálózat, valamint a francia Leroy Merlin lakberendezési és kertészeti kiskereskedő áll 9-9 százalékkal. A Romániában a legnagyobb élelmiszeripari kiskereskedelmi üzletláncnak számító német Kaufland 850 millió lej nettó nyereséget ért el 11,8 milliárd lej árbevétel mellett, ami 7 százalékos haszonkulcsot jelent. A szintén német tulajdonban levő Lidl 5 százalékos, a belga Mega Image élelmiszer üzletlánc 4 százalékos nettó haszonkulcsot ért el 2019-ben. A francia Carrefour, Penny és Auchan élelmiszeri üzletláncok 2 és 0,5 százalék közötti haszonkulccsal működtek, míg a Cora és a Profi élelmiszer üzletláncok veszteségesek voltak 2019-ben.

A lap szerint a Dedeman által jelentett profitszint lehet a mérvadó mutató arra, hogy a többi kiskereskedelmi vállalat, amelyeknek többsége multinacionális vállalat, valójában mekkora nyereséggel működik Romániában, csakhogy ezek a törvényes kiskapukat kihasználva csökkentik a profitjukat, hogy minél alacsonyabb társasági adót fizessenek Romániában - írta a Ziarul Financiar.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!