A Bölcsészettudományi Kutatóközpontban két kutatás is indul az ERC támogatásával

IT/Tudomány, 2022.03.18

Az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének két kutatója is nyert a legrangosabb európai kutatási alap, az Európai Kutatási Tanács (European Research Council/ERC) pályázatán - tájékoztatta a kutatóközpont az MTI-t.

Fejérdy András, a Történettudományi Intézet igazgatóhelyettese és Kármán Gábor, az intézet tudományos főmunkatársa az ERC Consolidator Grantjében részesültek.

"Az európai kutatási támogatások történetében egészen rendkívüli, hogy egy közép-európai bölcsészettudományi kutatóintézetből egyszerre két kutató pályázatát is finanszírozásra méltónak találták" - olvasható a Bölcsészettudományi Kutatóközpont közleményében.

Fejérdy András projektjének témája a szuverén állam és az egyetemes egyház konfliktusos viszonyának története az állameskü jelenségén keresztül 1780-1990-ig. Kármán Gábor pedig azt vizsgálja, hogy milyen közös tulajdonságok figyelhetők meg az Oszmán Birodalom és a kereszténység határvidékén fekvő egyes kis államok diplomáciájában a 16. és a 18. század között. Kutatócsoportjának célja az, hogy minél szélesebb körű összehasonlító vizsgálatokkal segítse a kora újkori erdélyi diplomácia jellegzetességeinek megértését.

A mindkét projekt szeptemberben indul a Történettudományi Intézetben az ERC csaknem 2-2 millió eurós támogatásával.

Az EU által 2007-ben létrehozott Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) a legkiválóbb felfedező kutatások támogatása terén a legjelentősebb európai kutatásfinanszírozó szervezet. Az ERC vezetését egy független irányító testület, a Tudományos Tanács (Scientific Council) látja el.

Az EU legnagyobb felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerének feladata, hogy hosszú távra finanszírozást nyújtson a magas megtérülést ígérő kutatások támogatására. Az ERC-re olyan vezető kutatók pályázhatnak - életkorra, nemre és származási országra vonatkozó bármely megkötés nélkül -, akik Európában tervezik a projektek végrehajtását. A támogatásban részesülő kutatási projektek a fizikai és műszaki tudományok, az élettudományok, valamint a társadalom- és humán tudományok széles körét ölelik fel.

Az idei támogatottak 24 EU-tagállam és társult ország egyetemein és kutatóközpontjaiban valósítják meg projektjeiket. A győztesek ezúttal 42 nemzetet képviselnek, abszolút számban a németek (58 kutató), az olaszok (30) és a franciák (26) vezetik a listát. Az idei felhívásban 2 ezer 652 kutató nyújtotta be pályázatát, akiknek 12 százaléka részesült összesen mintegy 632 millió euró támogatásban.

Magyarországon a Történettudományi Intézetben ősszel kezdődő két kutatás mellett Szegeden indulhat kutatási program az ERC 2 millió eurós támogatásával. A napenergia újszerű hasznosítását vizsgáló, ötéves kutatási programot Janáky Csaba vezeti a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Az ERC a nyertes pályázók listáját március 17-én tette közzé honlapján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!