A ChatGPT hatása a munkaerőpiacra

IT/Tudomány, 2023.04.24

A ChatGPT sikere ma már nem kérdés, a felhasználóinak száma folyamatosan növekszik.

ChatGPT Az emberek egyre szélesebb körben ismerik és használják, az Open AI mesterséges intelligencia rendszerét. A tanulásra képes chatbot a munka világára is egyre nagyobb hatással van, a különböző munkafolyamatok megkönnyítésére is alkalmazható rendszer vajon átalakítja a jövőben a munkaerőpiacot?

Manapság az automatizáció és a robotizáció egyre nagyobb térnyerése is hatással van a munkaerőpiacra. Emellett az intelligens kommunikációs rendszerek megjelenése, mint például a ChatGPT, kétségkívül megváltoztatja a munka világát.

Milyen változásokról beszélhetünk?

Egyre több vállalat alkalmazza a ChatGPT-t ügyfélszolgálati feladatok ellátására, ennek hatására időt és energiát takaríthatnak meg. Az intelligens kommunikáció lehetővé teszi, hogy az emberek gyorsabban és hatékonyabban kommunikáljanak egymással és az ügyfelekkel egyaránt, ugyanakkor ennek alkalmazása még nem jelenti azt, hogy teljesen felválthatják az embereket a munkaerőpiacon.

Az egyszerűbb rutinszerű feladatok elvégzésére is alkalmas ChatGPT alkalmazása óriási segítséget nyújthat, hiszen az embereknek több idejük maradhat azokra a feladatokra, amelynél valóban szükség van az emberi intelligenciára és kreativitásra. Ilyen rutin feladatok például az adminisztratív feladatok, e-mailek kezelése, adatrögzítés, dokumentumok ellenőrzése, stb. 

A toborzások során a chatbotok a jelentkezők előzetes interjúzásában is segíthetnek, továbbá a munkával kapcsolatos kérdések megválaszolásával a HR-esek jobb kezeként szolgálhatnak. A toborzási idő így csökkenthető, és javítható az interjúzási folyamatok hatékonysága.

Továbbá, ami talán az egyik legfontosabb feladata az intelligens kommunikációra képes chatbotoknak, a munkavállalók támogatása. Például a ChatGPT alkalmazása segíthet a felmerült kérdések megválaszolásában, vagy a könnyebb feladatok megoldásában. Megkönnyíti az ötletelést, és az inspirációgyűjtést is, ezáltal sokkal hatékonyabbá teheti az emberek munkáját.

Természetesen érdemes fenntartásokkal kezelni az információkat, amelyeket az AI generál. Sokan érthető módon elzárkóznak a használatától, és nem nyitottak a technológia ezen részére, azonban technológiai fejlődés folyamatos, és az embereknek érdemes alkalmazkodniuk a változó világhoz, hogy ki tudják használni annak minden előnyét, és a kihívások minimalizálhatók legyenek.

A ChatGPT pozitív és negatív hatásai

Számos pozitív és negatív hatással kell szembenézni a ChatGPT használata során. Ami mindenképp pozitív mind a munkavállalónak, mind munkaadónak az a hatékonyság növelése, kevesebb idő és energia felhasználással érhető el eredmény.

Ami pedig negatív és még több munkát von maga után, az egyes munkakörök újrastruktúrálása, fel kell osztani a munkafeladatokat aszerint, hogy mi az, amit elvégezhet a mesterséges intelligencia, és mi az, ahol mindenképp emberi munkára van szükség.

Illetve, ha a chatbotok még összetettebbé válnak, akkor szükség lehet olyan szakemberek képzésére, akik a chatbotok karbantartására és fejlesztésére szakosodnak, azonban ehhez sok időre van szükség.

Mindent összevetve, fontos kiemelni, hogy az AI alkalmazása nem váltja le az embereket a munkaerőpiacon, az AI csupán egy eszköz, amellyel a vállalatok a hatékonyságukat növelhetik. Az emberi munkaerő kiegészítőjeként, a munkavállalók munkájának támogatásához alkalmazható, tehát az emberekre továbbra is szükség van, és szükség is lesz.

Forrás: Rackhost.hu
(Webrádió)

Címkék

ChatGPT
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!