A Gödöllői Református Líceum Gimnázium csapata nyerte meg az MTA középiskolai tanulmányi versenyét

IT/Tudomány, 2023.03.06

A Gödöllői Református Líceum Gimnázium csapata nyerte meg szombaton a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) középiskolai tanulmányi csapatversenyét, amelynek fő témája a klímaváltozás és a fenntarthatóság volt - közölte az MTA az MTI-vel.

Az MTA Alumni Programjának keretében meghirdetett tanulmányi verseny feladatsorát és a döntő feladatait az MTA szakértő csapata állította össze az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület, az IPCC klímajelentései alapján.

A döntőben kilenc magyarországi - ebből négy budapesti - és egy határon túli csapat mérte össze tudását az Akadémia Székházában.

A döntő egyik feladat az volt, hogy a versenyzők hozzanak magukkal egy tárgyat 2061-ből, és mondják el, hogy miért lesz fontos a klímaváltozás szempontjából. A két részből álló döntő első fordulójában ezeket a tárgyakat - egyebek mellett mesterséges intelligenciával működő mezőgazdasági munkagépet, új típusú akkumulátort, az erdők pillanatnyi állapotáról képet adó rendszert, környezetbarát klímaberendezést - kellett rövid prezentációkban bemutatniuk a diákoknak - áll a közleményben.

A döntő második részébe szoros versenyben jutott tovább az ELF (Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium; felkészítő tanár: Németh Éva); a Membrain (kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium; felkészítő tanár: Bakk János); valamint a Trifolium (Gödöllői Református Líceum Gimnázium; felkészítő tanár: Nagyné dr. Molnár Melinda)csapata.

A három csapat tagjainak egyebek mellett kvízkérdésekre adott válaszokkal, klímaváltozással kapcsolatos fogalmak elmutogatásával, valamint cím nélküli, a felmelegedéssel összefüggő jelenségeket ábrázoló ábrák megfejtésével és elmagyarázásával is bizonyítaniuk kellett felkészültségüket.

A fődíjat, egy többnapos szakmai utazást Dél-Franciaországba, az épülő ITER kísérleti fúziós erőműbe a Trifolium csapata nyerte. Második helyezett az ELF, harmadik pedig a Membrain nevű csapat lett.

A döntő minden résztvevője értékes díjakban részesült: a diákok egy Galaxy Tab A8 tabletet kaptak smart keyboarddal, a döntős csapatok felkészítő tanárainak munkáját pedig 150 ezer forintos vásárlási utalvánnyal köszönték meg a szervezők. A legtöbb, 13 csapatot felkészítő tanár, Sete Krisztina Beáta, a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium pedagógusa munkáját egy kerékpárral ismerték el.

A díjakat Freund Tamás, az MTA elnöke és Bozó László meteorológus, akadémikus, a zsűri elnöke adta át.

A tavaly ősszel első ízben meghirdetett, középiskolásoknak szóló vetélkedősorozaton 686 hazai és határon túli csapat indult, ebből 152 jutott a második fordulóba, ahol a tesztkérdések mellett már egy esszét és egy saját gyártású rövid videót is be kellett küldeniük a diákoknak.

A döntőt az MTA YouTube-csatornáján is közvetítettek, a versenyről készült felvétel a https://
linken érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!