A gyermekbénulás felszámolást célzó együttműködést jelentett be az EU és a Gates Alapítvány

IT/Tudomány, 2023.10.11

Az Európai Bizottság, az Európai Beruházási Bank és a Bill és Melinda Gates Alapítvány "globális egészségügyi lehetőségek kihasználására és a gyermekbénulás felszámolására irányuló", mintegy 1,1 milliárd eurós új finanszírozási partnerséget jelentett be - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.

A brüsszeli közlemény szerint a forrásokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) fogja mozgósítani végrehajtó partnerként a gyermekbénulás felszámolására és egyéb gyermekkori védőoltások terjesztésének támogatására.

A tervek szerint mintegy 1,1 milliárd eurós csomag célja új finanszírozást nyújtani a betegség teljes felszámolására, valamint "megoldást találni azokra az egészségügyi és fejlesztési problémákra, amelyek a világ legkiszolgáltatottabb, az egészségügyi ellátáshoz és innovációhoz méltánytalan módon nem hozzáférő lakosságát sújtják". Az együttműködés az egészségügyi rendszerek reagálási képességének megerősítését is szolgálja majd az újonnan megjelenő egészségügyi veszélyekkel szemben - közölték.

A partnerségi megállapodás aláírásakor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: a gyermekbénulás hamarosan a múlté. A partnerek világszinten erősebb egészségügyi rendszerekbe, továbbá a helyi oltóanyag- és gyógyszergyártásba és -adagolásba fognak beruházni, ott, ahol erre a legnagyobb szükség van.

"Világméretű együttműködés segített véget vetni a koronavírus-járványnak, most pedig abban fog segíteni, hogy egyszer és mindenkorra megszüntessük a gyermekbénulást" - fogalmazott az uniós bizottság elnöke.

A brüsszeli közlemény szerint a partnerség célja több mint 500 millió euró összegű kifizetés biztosítása a gyermekbénulás globális felszámolására irányuló kezdeményezés számára, ami évente közel 370 millió gyermek védőoltásának költségeit fogják fedezni. Emellett egyéb létfontosságú egészségügyi szolgáltatásokat is biztosít majd a gyermekek számára, ideértve a kanyaró elleni és más kötelező védőoltásokat. Megerősíti továbbá az egészségügyi rendszereket az újonnan megjelenő egészségügyi veszélyekre való jobb felkészülés és reagálás érdekében. Emellett mintegy 500 millió eurót fordítanak majd az egészségügyi rendszerek innovációs kapacitásának bővítésére az alacsony és közepes jövedelmű országokban, hogy hozzáférhetőbbé tegyék például az mRNS-alapú oltóanyagokat és terápiás készítményeket - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!