A hidraulikus rendszer hibája okozta az új amerikai megarakéta tesztjének sikertelenségét

IT/Tudomány, 2021.01.20

A hidraulikus rendszer hibája okozta az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) új megarakétája, az SLS (Space Launch System) hordozórakéta tesztjének sikertelenségét.

A korábbi aggodalmak ellenére nincs annak jele, hogy megsérült volna az SLS magja.

Az Apolló-korszak Saturn-V hordozórakétájánál is erőteljesebb SLS a tervek szerint ebben az évtizedben asztronautákat fog szállítani a Holdra - írja a BBC.com.

A rakéta egy központi magból áll, valamint négy RS-25 motorból az alján és két kisebb rakétahajtóműből (SRB) az oldalain. A hidraulikát erő kifejtésére használják nyomás alatt álló folyadékok segítségével.

A tervek szerint az év során az SLS vinné első Hold körüli útjára a NASA legújabb generációs Orion személyszállító egységét. A misszióban nem vesznek részt a fedélzeten asztronauták, a hardvert akarják tesztelni.

A NASA még nem döntött, hogy újrapróbálja a tesztet, vagy elszállítja a 65 méteres SLS-t a floridai Kennedy Űrközpontba (KSC), ahol előkészítik első útjára.

A találgatások ellenére a NASA közlése szerint nem halasztják el a novemberre tervezett kilövést.

A Boeing cég évek át dolgozott a NASA számára az SLS hordozórakétán, amely a valaha megépített legnagyobb teljesítményű rakéta, hogy ismét embereket juttasson Hold-körüli pályára. Az asztronautákat szállító Orion űrhajót a Lockheed-Martin és európai cégek építették.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!