TV műsor

A Jad Vasem tiltakozik a holokausztkutatókat bocsánatkérésre kötelező lengyel ítélet ellen

IT/Tudomány, 2021.02.11

Az izraeli holokauszt emlékközpont, a Jad Vasem közleményben tiltakozott csütörtökön egy lengyel bíróság holokausztkutatókat bocsánatkérésre kötelező ítélete ellen, mert a történészi munkákat véleményük szerint tudományos vitákon és nem bíróságokon kell megtárgyalni.

"A kutatók és újságírók elleni büntetőeljárások - ahelyett, hogy tudományos vitákat folytatnának velük, mint azt az egész világon teszik - valódi veszélyt jelentenek a tudományos és a sajtószabadságra" - írta a Jad Vasem, bírálva a varsói kerületi bíróság keddi elsőfokú határozatát.

A történészek ellen azért indítottak pert, mert könyvükben, amelyben a második világháború alatt a németek által megszállt Lengyelországban élő zsidók sorsát ismertetik, tévesen azt állították egy lengyel falusi elöljáróról, hogy együttműködött a náci megszállókkal a zsidók üldözésében.

Közleményében a Jad Vasem mélységes aggodalmát fejezte ki a bírói döntéssel szemben, s elismerően írt a két lengyel kutató munkájáról, amelynek angol kiadásáról gondoskodnak. Az izraeli holokauszt emlékközpont hangsúlyozta, hogy a művel kapcsolatos vitákat az egyetemeken és nem a bíróságon kell lefolytatni.

"A Jad Vasem tudomásul veszi a bíróság ítéletét, de mélyen zavarják annak következményei" - hangsúlyozták. "A tudományos és a közéleti diskurzus politikai vagy jogi nyomásgyakorlás útján történő korlátozásának minden kísérlete elfogadhatatlan, és érdemi csapást jelent a tudományos szabadságra" - emelték ki Jeruzsálemben.

"A rendelkezésre álló szerteágazó dokumentáció, együtt a sok évtizedes történeti kutatással azt mutatja, hogy Lengyelország drákói náci német megszállása alatt, noha a lengyel nép széles körben szenvedett a megszállás miatt, voltak olyan lengyelek is, akik aktívan részt vettek a zsidók üldözésében és meggyilkolásában" - szögezte le a sok évtizedes kutatómunka eredményeit idézve a jeruzsálemi intézet közleménye.

A Továbbra is tart az éjszaka című könyv szerzőjét, Barbara Engelking professzort és a szerkesztőt, Jan Grabowski professzort egy lengyel nő perelte be azért, mert könyvükben a németekkel folytatott együttműködéssel, s a zsidók üldözésében való részvétellel vádolták meg nagybátyját, egy kelet-lengyelországi falu akkori elöljáróját.

Engelking a bíróságon elismerte, hogy összetévesztett több, azonos nevű férfit, Grabowski pedig azt, hogy nem tanulmányozta a témába vágó dokumentumokat, mert "ez nem a tudományos szerkesztő feladata". A bíróság elutasította a felperes pénzügyi kártérítési követelését, de bocsánatkérésre kötelezte nem jogerős ítéletében a tudományos munka két alkotóját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!