A magyar tudomány ünnepe - Átadták az ELKH 2021. évi tudományos díjait

IT/Tudomány, 2021.11.09

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkársága (ELKH) által alapított tudományos díjakat és címeket adtak át kedden, a Magyar Tudományos Akadémián (MTA).

A Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat eseményeként Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Díjat (ELKH Díj) és Bárány Róbert Díjakat adtak át, valamint kutató professor emeritus címeket adományoztak az MTA Székházában - közölte az MTI-vel kedden az ELKH.

"Fontos megtalálnunk azokat a témákat, amelyek terén rendelkezünk azokkal a kapacitásokkal, kompetenciákkal és erőforrásokkal, amelyekkel nemzetközi összehasonlításban is élvonalbeli eredményeket tudunk elérni, miközben hozzájárulunk a magyar tudomány és az ország fejlődéséhez. Céljaink elérésében a legfontosabb szerepet az elhivatott, tehetséges kutatók töltik be. Számukra megfelelő kutatási körülményeket, anyagi és erkölcsi elismerést kell biztosítanunk ahhoz, hogy megtartsuk őket, illetve a külföldön élőket hazatérésre ösztönözzük. A ma átadott díjak, címek megalapítása és adományozása is ezt a célt szolgálja" - hangsúlyozta az ünnepségen mondott köszöntőjében Maróth Miklós, az ELKH elnöke.

Az eseményen Freund Tamás, az MTA elnöke és Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár is köszöntötte a díjazottakat.

A közlemény szerint az ELKH Díj megalapításának és adományozásának célja elsősorban az ELKH Titkárság irányítása alá tartozó kutatóhelyeken dolgozó kutatók kiemelkedő szakmai munkájának erkölcsi és anyagi elismerése. A díjat évente egy olyan kutató nyerheti el, aki a tudományos közösségben széles körű megbecsülésnek örvend itthon és külföldön, kiemelkedő szakmai életutat, kimagasló tudományos teljesítményt, kiváló kutatási eredményt, szabadalmat tudhat magáénak.

Az ELKH Díjat 2021-ben Fodor Pál professzor, turkológus, történész, az MTA doktora nyerte el. Fodor Pál az ELKH Bölcsészettudományi Kutatóközpont főigazgatója volt 2012-2021 között, jelenleg címzetes főigazgatója, a BTK Történettudományi Intézetének tudományos tanácsadója és az intézet Középkori Osztályának vezetője. Több mint négy évtizede a hazai és a nemzetközi tudományos élet tevékeny résztvevője és egyben alakítója.

"Számos témát felölelő publikációi műfajukat tekintve is sokrétűek, soruk a nagymonográfiától az elemző tanulmányokon és a nagyívű esszéken át a grandiózus forráskiadványokig terjed. Az általa szerkesztett, nagyrészt külföldi kiadóknál megjelent mintegy húsz kötet felbecsülhetetlen jelentőségű a magyar történettudomány nemzetközi megjelenése és elismertsége szempontjából. Számos kutatás vezetője volt, amelyek közül a legfontosabbak a Szigetvár ostromához és a Szulejmán szultán sírhelyéhez, illetve a mohácsi csatához és annak utóéletéhez kapcsolódó projektek. Az ezek kapcsán született publikációk a kora újkori magyar történelem kutatásának legjelentősebb eredményei közé tartoznak" - méltatják a közleményben a díjazotta.

Nemzetközileg is elismert kutatásai több szempontból is megújították az Oszmán Birodalom történetének vizsgálatát. A legnagyobb tudományos elismerést kiváltó munkája az Oszmán Birodalom igazgatásának és pénzügyi adminisztrációjának 17. századi változásait és ezek hátterét feltáró angol nyelvű monográfia -írják.

A közlemény szerint a Bárány Róbert Díjra, amelyet a 35 év alatti fiatal kutatók kiemelkedő tudományos munkájának elismerésére alapítottak, magas tudományos értékű pályaművel, egyéni munkával elért eredménnyel lehetett pályázni. Jelentkezni lehetett például szabadalommal, találmánnyal, könyvvel, szakcikkel vagy cikksorozattal, önmagában értékelhető önálló kutatási eredménnyel vagy részeredménnyel, illetve a társadalomtudományok területén doktori értekezéssel is. A közlemény szerint idén 18 fiatal kutató nyerte el az elismerést.

A kutató professor emeritus címet az ELKH kutatóhelyein tudományos munkakörben foglalkoztatott kutatók eredményes kutatói életpályájának, valamint a tudományszervezés területén végzett jelentős tevékenységének elismerésére alapították és ebben az évben 17 kutatónak ítélték oda.

A díjak átadását követően José R. Calvo, a Barcelona Supercomputing Center stratégiai tanácsadója, az Európai Királyi Doktori Akadémia Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének elnöke, valamint Fodor Pál, az ELKH Díj idei nyertese tartott tudományos előadást.

A díjazottak névsora az ELKH honlapján olvasható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!