A magyar tudomány ünnepe - Diákoknak szól a mesterséges intelligenciát vizsgáló pénteki rendezvény

IT/Tudomány, 2023.11.09

Különböző megközelítésekből vizsgálják az előadók a mesterséges intelligencia kapcsán felmerülő kérdéseket a Magyar Tudomány Ünnepe és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Középiskolai Alumni Programjának közös, pénteki rendezvényén Budapesten, a Humán Tudományok Kutatóházában.

Az MTA hagyományos tudományünnepi rendezvényén, a Diákok az Akadémián című programon azok kapnak első kézből, tudományosan megalapozott információkat a mesterséges intelligenciáról, akiknek az életét a következő évtizedekben alapvetően határozza majd meg az MI - írták a szervezők az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményükben.

Mivel a mesterséges intelligencia nem egyszerűen tudományos-technológiai termék, hanem egyúttal etikai kérdéseket is felvető gazdasági, társadalmi jelenség, a rendezvényen a témával hivatásszerűen foglalkozó szakemberek különböző megközelítésből vizsgálják a problémakört - tették hozzá.

Az egész napos esemény előadói között matematikus, nyelvész, mesterségesintelligencia-kutató és társadalomkutató is szerepel. Többek között olyan kérdésekre keresnek választ, mint hogy mit tud és mit érez a techvilág a mesterséges intelligenciával kapcsolatban; mi áll a diákok által is naponta használt ChatGPT mögött, vagy hogy hol az ember helye az általa létrehozott, hálózatba szerveződött mesterséges, de egyre intelligensebb térben. Emellett arról is szó esik majd, hogy hogyan jelenik meg az MI a magyar médiában, milyen jogi szabályozásai vannak és kell-e attól tartani, hogy a mesterséges intelligencia elveszi az emberek munkáját.

Az eseményt élőben közvetítik az MTA YouTube-csatornáján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!