A mélyebb, hidegebb vizekbe vándorolnak a tengeri fajok a tengervíz felmelegedése miatt

IT/Tudomány, 2021.11.12

A Földközi-tenger felmelegedése miatt a tengeri fajok több tíz méterrel mélyebbre, a hidegebb vizekbe vándorolnak túlélésüket biztosítandó - derítették ki a Tel-Aviv-i Egyetem kutatói 236 fajról készített metaelemzésükben.

A halak, a rákfélék, a puhatestűek megváltoztatják élőhelyüket, átlagosan 55 méterrel mélyebbre vándorolnak a Földközi-tengerben.

Miközben az elmúlt évtizedekben az egész bolygó melegszik, ez a folyamat különösen megfigyelhető a Földközi-tenger térségében. Harminc év alatt a víz átlaghőmérséklete 1 Celsius-fokkal emelkedett, és ez a növekedés gyorsul - írták a kutatók a Global Ecology and Biogeography című folyóiratban közzétett tanulmányukban.

A Földközi-tenger vízének hőmérsékleti skálája szélsőséges, északnyugaton hideg, délkeleten nagyon meleg. Emiatt a térség ideális terep annak tanulmányozására, miként alkalmazkodnak a fajok a globális felmelegedéshez - idézte Jonathan Belmaker professzort az egyetem közleménye.

A kutatók által a 236 tengeri fajról gyűjtött adatok felfedték, hogy a fajok a víz melegedésével párhuzamosan költöznek egyre mélyebbre nyugattól kelet felé haladva a Földközi-tengeren. A hideg vizekben élő fajok jelentősen mélyebbre vándorolnak, mint a meleg vizekben élők, és azok a fajok, amelyek szélesebb hőmérsékleti tartományban képesek élni, még mélyebbre vándorolnak, mint azok, amelyek egy keskeny hőmérsékleti tartományban.

"Kutatásunk világosan megmutatta, hogy a fajok reagálnak a klímaváltozásra oly módon, hogy változtatják mélységi eloszlásukat" - mondta Shahar Chaikin, a tanulmány egyik szerzője. A jövőre gondolva a döntéshozóknak fel kell készülniük a fajok mélyebbre vándorlására. Például a jövőbeni tengeri rezervátumokat ennek figyelembevételével kell kialakítani. A halászatnál fel kell készülni arra, hogy ugyanazt a halat nagyobb mélységekben lehet kifogni, ami azt jelenti, hogy még távolabbra kell kihajózni a tengerre, ami több üzemanyag elégetésével jár - magyarázta.

Még ha mélyebbre is vándorolnak a halak, hogy elmeneküljenek a meleg vizekből, ez a gyors alkalmazkodás segíti őket, de van egy határ, ez pedig a tengerfenék. Már látjuk ezt a mélytengeri halak esetében, mint amilyen a tőkehal, amelynek egyedszáma csökken, valószínűleg azért, mert már nem tud mélyebbre menni - tette hozzá Belmaker professzor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!