A Műegyetem ösztöndíjasai online konferencián számolnak be kutatási eredményeikről

IT/Tudomány, 2021.05.18

Szerdán rendezik meg az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) 2020/2021. tanévi konferenciáját, amelyen a támogatással elért kutatási eredményeiket mutatják be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ösztöndíjasai.

Az elmúlt évben a Műegyetem 190 hallgatója, doktorandusza és fiatal oktatója nyerte el a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjat. A május 19-én 10 és 16 óra között online elérhető "A jövő Te vagy!" - ÚNKP-s kutatások és kiválóságok a Műegyetemen című konferencián 17 szekcióban ismertetik a támogatással elért kutatási eredményeiket az ösztöndíjasok - olvasható a BME keddi közleményében.

Az online szekciókban egyebek mellett szó lesz az önvezető járművek, az adatbányászat, a robotika, az energetika, a gyógyszervegyészet, az új médiatechnológiák vagy a különleges építészeti megoldásokat érintő kutatások terén elért új tudományos eredményekről.

"Az Új Nemzeti Kiválóság Program pályázatainak köszönhetően a tehetségeket már az egyetemi tanulmányok kezdetétől arra ösztönzi az egyetem, hogy válasszák a kutatói és innovációs életpályát, és a támogatottaknak a jövőben is az elvárt kiválósági mércének kell megfelelniük" - hangsúlyozta a konferenciára készült videóüzenetében Józsa János, a Műegyetem rektora.

"Az egyetemi képzés első évétől megpályázható ÚNKP ösztöndíjak rendszere a doktori fokozat megszerzését és az azt követő önálló kutatói karrierkezdést is támogatja, így a kutatói életpálya különböző szakaszaihoz jól illeszkedve kíséri végig a tudományos pályaívet" - tette hozzá Szabó István, a programot szakmai operatív irányítóként kezelő Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettese.

Az összegzés szerint a BME 2016-tól vesz részt az ÚNKP programban. Az utóbbi három tanévben évente csaknem 200, alapképzésben, mesterképzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató, doktorjelölt, fiatal oktató, kutató nyerte el az ösztöndíjat, így országosan minden tizedik támogatott kutatás az intézményhez kötődik. Mint hozzáteszik, az intézmény 2018/2019-es tanévtől évente 330 millió forintot meghaladó támogatási keretösszeget használ fel a pályázati program keretében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!