A nélkülözhetetlen USB elosztók

IT/Tudomány, 2023.02.21

USB elosztókra, vagy más néven HUB-okra a mai világban mindenkinek szüksége van, aki számítógépet használ, mert bár a technológia a vezeték nélküli megoldások felé halad, a legtöbb eszköz még nem tart ott, így nagyrészt továbbra is kábeleket használ.

HUB Az egyre kisebb és/vagy vékonyabb eszközökben a helyhiány miatt nem férnek el a hagyományos portok, ehhez mérten változtak a szabványok is, elég, ha az USB generációkra gondol: USB-A, USB-B, micro és mini USB, majd a legújabb, ami a tervek szerint egyeduralkodóvá válik, az USB-C. A kevés port gondot okozhat, sokféle adaptert pedig bonyolult lehet mindenhova magunkkal vinni, ha több eszközt is szeretnénk csatlakoztatni, ezért születtek meg a különféle HUB-ok.

Mi az a HUB?

A különféle számítógépek, PC-k, laptopok és notebookok beépített csatlakozókkal rendelkeznek, hogy különféle eszközöket és perifériákat lehessen csatlakoztatni hozzájuk. Ezeket sokszorozhatjuk meg a Kábelvilág webáruház USB elosztói segítségével.

Az okostelefonokról fotókat menthetünk le a számítógépre, a külső meghajtóra készíthetünk a gépről biztonsági mentést, vagy egeret, billentyűzetet csatlakoztathatunk a munkaeszközeinkhez. A számítógépek portjainak száma azonban véges, ami nem teszi lehetővé a kényelmes és teljes körű használatot. Ilyenkor jönnek jól a HUB-nak nevezett elosztók.

A HUB-ok segítségével megtöbbszörözhetjük a portok számát, kibővíthetjük más típusúakkal, vagyis általuk újabb bemeneteket, kütyüket csatlakoztathatunk a számítástechnikai eszközökhöz.  

Az USB elosztók típusai

Számos különböző típusú HUB közül válogathatunk, amelyek méretben és egyéb paraméterekben, például a bővítőhelyek számában különböznek egymástól. Az USB elosztó a csatlakoztatás után azonnal működőképes, nem igényel se telepítést, se konfigurálást.

2 alapvető típusa van:

Aktív USB HUB: Nagyobb kialakítású elosztó, amely további nagy áramfelvételű tartozékok csatlakoztatását teszi lehetővé. DC tápcsatlakozóval rendelkezik, hogy egy külső áramforrást csatlakoztatva kielégítse a kapcsolt eszközök - pl. nyomtató, hangfal, stb. - megnövekedett energiaigényét.  

Passzív USB HUB: Közvetlenül az USB-portból kapja az áramot. Alapvető eszközök, például billentyűzet, külső memória vagy minden olyan további eszköz csatlakoztatására alkalmas, amelyek energiafogyasztása 500 mA-nél kisebb.  

Egyéb fontos specifikációk

Az eszközök használatának kényelme érdekében a választásnál döntő lehet a HUB aktív vagy passzív volta, a csatlakozó szabványa (USB 2. 0, USB 3. 2, stb. ), ami az adatátviteli sebesség szempontjából lényeges.  

A portok száma is meghatározó, a leggyakoribb elosztók 3-10 slottal rendelkeznek, de egymáshoz is csatlakoztathatók, így tovább bővíthetők.  

A multifunkciós HUB-ok a hagyományos USB portok mellett HDMI, DisplayPort, VGA portokkal, memóriakártya-olvasóval, valamint RJ45 UTP hálózati csatlakozókkal is felszerelhetők.

A csatlakoztatás után azonnal használható USB elosztók megkönnyítik, kényelmesebbé és produktívabbá tehetik az életedet.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!