A szárazföldi gerinces fajok csaknem egyötödét adják-veszik világszerte

IT/Tudomány, 2019.10.04

A szárazföldi gerinces fajok 18 százalékát adják-veszik legálisan vagy illegálisan világszerte - állapították meg amerikai és brit kutatók, akik szerint ez az arány nagyjából 50 százalékkal magasabb, mint azt eddig gondolták.

A szakemberek szerint a vadkereskedelem - beleértve az orrszarvútülkök és elefántagyarak, valamint az egzotikus állatok házi kedvencként való értékesítését - a vadon élő állatok kipusztulásának elsőszámú oka, nyomában a természetes élőhelyeiket feldúló területfejlesztésekkel - írja a BBC hírportálja.

A Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmányukban a kutatók a világon elsőként számszerűsítették a globális vadkereskedelemben leginkább érintett szárazföldi gerinces fajokat.

Az eredmények alapján több mint 5500 madár-, emlős-, kétéltű- és hüllőfajt, vagyis a világon élő gerincesek 18 százalékát adják-veszik jelenleg világszerte, és további csaknem 3 ezer olyan faj van, amely testi adottságai - például díszes tollazata, vagy egzotikus tülke - miatt a jövőben a vadkereskedők célkeresztjébe kerülhet.

"Ha egy fajt értékesítenek, akkor fennáll az esélye, hogy a közeli rokonai is a vadkereskedelem áldozataivá válnak. Amint ezt felismertük, ki tudtunk dolgozni olyan új modellt, amellyel megjósolható, hogy a jövőben mely fajok válhatnak érdekessé a vadkereskedelemben" - magyarázta Brett Scheffers, a Floridai Egyetem munkatársa.

A Sheffieldi Egyetemen dolgozó David Edwards és brit, valamint amerikai kollégái az Andok, az amazóniai esőerdő, Fekete-Afrika, Délkelet-Ázsia és Ausztrália bizonyos régióit azonosították a vadkereskedelem által kedvelt madarak, emlősök, kétéltűek és hüllők gócpontjaiként.

A szakemberek szerint a vadon élő fajok védelme érdekében olyan intézkedésekre lenne szükség, mint a szóban forgó fajok szigorú megfigyelése, az illegális importáruk hatékonyabb kiszűrése, a korrupció felszámolása és a helyi közösségek bevonása a természetvédelembe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!