A Telekom hálózata már 2 millió végponton biztosít gigabites elérést

IT/Tudomány, 2020.05.19

A Magyar Telekom már 2 millió ponton épített gigabites elérést optikai és kábelhálózatán, vagyis a magyarországi otthonok és vállalkozások 40 százaléka számára már gigabites sávszélességet tud kínálni - közölte a távközlési vállalat az MTI-vel kedden.

A közlemény szerint a Telekom 2015 és 2019 között 246 milliárd forintot költött Magyarországon a mobil- és vezetékes hálózatai infrastruktúrájának fejlesztésére. Eddig mintegy 710, ötezernél kevesebb lakosú településre vezették be a gigabites hálózatot, és ezek közül nagyjából 340 község lakossága még az ezer főt sem éri el.

A gigabites hálózatát a Telekom két különböző technológiával is fejleszti, a már meglévő kábelhálózatának modernizációjával 675 ezer, míg új optikai hálózatfejlesztéssel 1,357 millió (ebből 2019-ben közel 350 ezer) végponton tették lehetővé a nagysebességű internetelérést.

A Magyar Telekom célja hosszabb távon, hogy az ország teljes területén mindenhol gigabites elérést tudjon biztosítani. Ezért az idén és a következő években is nagy hangsúlyt fektet az optikai lefedettség további növelésére, fokozatosan kiváltva ezzel a rézhálózatokat - írták.

Az első negyedévben már újonnan épített optikai hálózatot adtak át többek között Budapest VI., VIII., XI. és XIII. kerületében, valamint Bábolnán, Bagodon, Bakon, Debrecenben, Derecskén, Kiskunfélegyházán, Komáromban, Kömlődön, Miskolcon, Nagyigmándon, Pacsán, Pusztavámon, Tácon és Zalaegerszegen - tették hozzá.

Lubor Zatko, a Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese a közleményben hangsúlyozta: az elmúlt hetekben megmutatkozott, hogy mekkora szerepe van a korszerű távközlési infrastruktúrának és a digitális szolgáltatásoknak a gazdasági élet és a mindennapok fenntartásában. A Telekom vezetékes és mobilhálózata a veszélyhelyzet okozta rendkívüli terhelés ellenére is megbízhatóan szolgáltat - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!