Adatkábel kisokos

IT/Tudomány, 2020.03.19

Ha okostelefont vásárolsz, a dobozban lévő tartozékok száma gyártók és típusok szerint is változhat, egy azonban közös: adatkábelt biztosan fogsz találni a csomagban.

Adatkábel
Míg egy bő évtizeddel ezelőtt a töltő- és adatkábel két különböző eszközt jelölt, ma már szinte mindenki a 2 az 1-ben megoldást használja: azaz a töltőfejből kihúzható kábel felel egyben az adattovábbításért is.  

Bár a gyártók igyekeznek egyetlen standard szabványt kialakítani, még mindig többféle csatlakozó van forgalomban, és nem mindig egyszerű kitalálni, hogy neked pontosan melyikre van szükséged. Magyarország legnagyobb mobiltartozék webáruháza, a Tok-Shop.hu azonban most segít neked, hogy könnyedén eligazodj a kábelrengetegben. Tarts velünk, és ismerd meg a különböző típusokat!

Micro USB kábel

Napjainkban ez a legelterjedtebb típus, noha ma már kevés gyártó ad ki ilyen csatlakozóval ellátott készüléket. Pár évvel ezelőtt azonban még majdnem minden mobilon ez a fajta bemenet volt megtalálható. Akik régebbi készüléket használnak, szinte biztos, hogy ilyen kábelre lesz szükségük.

Az egyik fele szimpla, hagyományos USB csatlakozós, a másik pedig egy kicsi, trapéz formájú véggel rendelkezik, ez maga a Micro USB. Használható töltésre és adattovábbításra egyaránt.

USB-C kábel

Ez a megoldás váltja le szép lassan az előbb említett Micro USB-t, az új mobilok már mind ilyen csatlakozóval rendelkeznek. Előnye, hogy szimmetrikus, azaz, mindkét irányban bedughatod a készülékbe, nem kell feszegetni, és beletörni sem fog.  

Ezen kívül fontos tulajdonsága még, hogy gyorsabb átviteli sebességre képes, hiszen az új, fejlett USB 3. 1 szabványt is támogatja. Szintén használhatod a készüléked töltésére vagy adattovábbításra.  

Az Apple megoldásai

A cupertinói vállalat sosem szeretett beállni a sorba, és a sztenderdek helyett inkább saját megoldással rukkolt elő. Az első iPhone-ok és iPad-ek még a 30 pines, széles, lapos csatlakozókkal rendelkeztek. Az iPhone 5 megjelenése azonban elhozta a Lightning névre keresztelt megoldást. Ez a csatlakozófajta vékony, pici, lapos és szintén szimmetrikus. A jelenleg kapható készülékeiken ez található.

A 30 pin és Ligtning kábelek egyaránt használhatóak töltésre és adatkommunikációra, de vedd figyelembe, hogy kizárólag az Apple készülékekkel kompatibilisek.

Egyéb kábel fajták

Cikkünk végén megemlítenénk a további típusokat is. Az audio kábel a nevéből adódóan hangot továbbít, a HDMI pedig ismerős lehet a televíziók világából, hiszen előszeretettel használják a digitális jelek tökéletes minőségű átvitelére.  

A multifunkciós szettek nagyon hasznosak lehetnek, amennyiben többféle csatlakozóval ellátott eszközöd is van, és nem szeretnél mindegyikhez külön kábelt használni.  

Tipp: ha még mindig nem vagy biztos a dolgodban, keress rá eszközöd műszaki leírására, hiszen ott mindig fel van tüntetve, hogy pontosan milyen csatlakozóval rendelkezik.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!