TV műsor

Amerikai kutató kapta a Debreceni Egyetem orvostudományi díját

IT/Tudomány, 2019.11.26

Valina L. Dawson, az amerikai Johns Hopkins Egyetem Ideggyógyászati, Idegtudományi és Élettani Intézeteinek professzora kapta idén a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért elnevezésű elismerést - közölte a Debreceni Egyetem sajtóirodája kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint Valina L. Dawson felfedezése a Parkinson-kór és a stroke kezelésében jelent előrelépést. Az ideggyógyász professzor az első nő, aki megkapta a rangos elismerést.

Valina L. Dawson kutatásai hozzájárulnak a Parkinson-kórban és a súlyos agyi vérellátási zavarokban, a stroke-ban szenvedő betegeknél bekövetkező szöveti változások helyes értelmezéséhez. Vizsgálatainak eredményeként világosabb kép rajzolódik ki a Parkinson-kórhoz vezető genetikai tényezők és a betegségre jellemző jeltovábbító folyamatok szerepéről. A professzor kutatásai során feltárta a stroke-ban és Parkinson-kórban megfigyelhető idegsejt-pusztulás részletes mechanizmusát. Egy új sejthalálformát, továbbá számos olyan fehérjét azonosított, amelyek ennek a folyamatnak az aktív végrehajtói - írták a közleményben.

A 2003-ban alapított tudományos díjat minden évben egy olyan világszerte elismert kutató kapja, aki a molekuláris medicina területén kiemelkedőt alkotott és eredményeit a közeljövőben az orvoslásban is hasznosítani lehet.

A felsőoktatási intézmény általános orvostudományi karának egyetemi tanárai által odaítélt díjat korábban megkapta többek között Craig Venter, akinek a nevéhez a humán örökítőanyag megismerése fűződik, Ralph Steinman, aki a dendritikus sejtek felfedezéséért később Nobel-díjat is kapott és Sir Stephen O'Rahilly, aki az elhízásért felelős genetikai mechanizmusokat tárta fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!