TV műsor

Angolszász templom maradványaira bukkantak egy angliai faluban

IT/Tudomány, 2021.09.08

Egy angolszász templom maradványaira bukkantak régészek egy nagysebességű angliai vasútvonal építését megelőző régészeti feltáráskor a buckinghamshire-i Stoke Mandeville faluban.

Az ősi templom maradványait egy normann templom törmelékei alatt fedezték fel, amelyet 1080-ban építettek - adta hírül a BBC honlapja.

Az angolszász templom maradványait "fantasztikus felfedezésnek" nevezték a régészek.

A térség feltárásán dolgozó több mint 40 régész a normann templom maradványai alatt kovakő falakat talált, négyzet alakban elrendezve. A szakemberek szerint ez a szerkezet az angolszász templom része volt. A régészek nemcsak falakra, hanem a padozat egy részére is rábukkantak, ezek "sok információval szolgálnak az épületről" - mondta Rachel Wood vezetőrégész.

A normann templomot nem sokkal Anglia normannok általi meghódítása után építették, ám elpusztult az 1880-as években, amikor egy új templomot építettek. Fennmaradt törmelékét benőtte a gaz.

Az angolszász épület alapjaiban a régészek római korai tetőcserepeket is találtak. A kutatók szerint a közelben egykoron római kori település volt, amelynek anyagait felhasználhatták a templom építésekor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!