Átadták a felújított tatai csillagvizsgálót

IT/Tudomány, 2023.09.21

Átadták csütörtökön Tatán a felújított TIT Posztoczky Károly Csillagvizsgálót és Múzeumot; a felvidéki, ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgálóval közösen végzett fejlesztés csaknem 300 millió forint értékben valósult meg.

Átadták a felújított Tatai Csillagdát Az épület és környezetének felújítása mellett 150 négyzetméteres területtel bővült a TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesületének üzemeltetésében lévő tatai csillagvizsgáló - ismertette az intézmény igazgatója.

Kovaliczky István elmondta, hogy egy előadótermet, valamint egy múzeumi helyiséget alakítottak ki, ahol az intézmény névadója, Posztocky Károly eddig több helyen tárolt hagyatékát mutatják be, valamint a Nap és a meteorok megfigyeléséhez speciális naptávcsövet, csillagászati CCD kamerát szereztek be.

A két csillagvizsgáló történetéről és jelenéről három nyelvű kiadványt készítettek, valamint a gyerekeknek magyar és szlovák nyelven a csillagképeket bemutató füzetet jelentettek meg, amelyben a leírás mellett ki is lehet festeni az égi alakzatokat.

A Szlovák Központi Csillagvizsgáló igazgatója, Marián Vidovenec hozzátette, projekt célja a Komárom-Esztergom megye és Nyitra megye határ menti régió két legfontosabb csillagvizsgálója közötti együttműködés megerősítése és fejlesztése.

A Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül a Stars connect us, a "Csillagok összekötnek minket - csillagászat határok nélkül" nevű projektben nyilvános konferenciák, csillagászati diákversenyek, szabadtéri távcsöves bemutatók, interaktív kiállítások szervezésével teszik vonzóbbá a csillagászatot a nagyközönség számára.

A két partner számos közös szakmai programot szervezett Tatán és Ógyallán, amelyek célja a magyar kollégák oktatása a Nap és a meteorok megfigyelésére. Tatán végzett megfigyelések a Szlovák Központi Csillagvizsgáló adatbázisába is bekerülnek - ismertette az igazgató.

A tatai csillagvizsgálót 2008 óta a TIT Komárom-Esztergom vármegyei egyesülete üzemelteti. Posztoczky eredeti csillagdáját a közeli Erdőtagyoson építette fel 1915-ben. Az épületet 1950-ben egy telekkönyvi tévedés miatt lerombolták és elhordták építőanyagnak.

A műszereket, könyveket és fényképeket a Komárom Megyei Tanács vette meg, majd a vármegyei TIT kezdeményezésére Tatán építettek csillagvizsgálót, melyet 1973-ban nyitottak meg.

A szervezet szakkört működtet a csillagdában, valamint bemutató előadásokat tart, amelyeken Posztoczky 1908-ban vásárolt és ma is kitűnő állapotban lévő 127/1450-es Reinfelder refraktorát használják.

(FOTÓ)
(MTI)

Címkék

Tatai Csillagda Felújítás

Galériánk

Átadták a felújított Tatai Csillagdát Átadták a felújított Tatai Csillagdát Átadták a felújított Tatai Csillagdát Átadták a felújított Tatai Csillagdát
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!