Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait

IT/Tudomány, 2023.06.03

Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia (OTIO) díjait szombaton a fővárosban. A két napon át a Budapesti Műszaki Egyetemen lezajlott döntő résztvevői közül tíz pályaművet ismertek el.

Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait "Innováció egyenlő jövőképesség, a receptje pedig a diákok, a tehetséggondozó tanárok és jó egyetemek, kutatóhelyek hármasából áll össze. Ebből tudjuk Magyarországot olyan innovációs nagyhatalommá tenni, amely a hazai kreativitást tudja megmutatni" - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a díjátadón.

Hankó Balázs kiemelte: ennek érdekében felrázták a magyarországi egyetemeket, az innovációs ökoszisztéma áll a minap indított Neumann János Program fókuszában, vagyis gyorsítják és piacra is segítik az innovációt. Az államtitkár hangsúlyozta: a cél az, hogy a műszaki és természettudomány, a mérnök-informatika 2030-ra a legmeghatározóbb részünkké váljon, minden második diák ezt tanulja az egyetemeinken.

Hozzátette: a tehetséggondozó tanárok számára szeretnék biztosítani a mindennapi szakmai előremenetelt, a diákok számára pedig azt, hogy mindig az életszakaszuknak megfelelő támogatást, ösztönzést, pályázatot vehessék igénybe, hogy sikeres kutatók, innovátorok, vállalkozók váljanak belőlük.

Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány innovációs programjának névadója, Neumann János százhúsz éve született, és idén augusztusban tíz év után Magyarországon tér vissza Európába a Nemzetközi Informatikai Olimpia, amely szintén Neumann előtt tiszteleg.

"A közösségek tudnak úgy inspirálni, hogy az segítsen az innovációban, az ötletekben, a világban létező rengeteg probléma megoldására sok-sok innovációra van szükség, és ebben a magyar tehetségeknek nagyon fontos szerepe van és lesz" - fogalmazott Fábián Gergely.

Karikó Katalin Széchenyi-díjas kutatóbiológus beszédében nagyon fontosnak nevezte, hogy a mostani díjazottak, a jövő kutatói jó egyensúlyt tudjanak kialakítani saját életükben, a fizikai és a szellemi frissességet egyaránt fenntartsák, mert csak így lesznek képesek a munkájuk során állandó jelleggel visszatérő stressz kezelésére.

"Nem a siker után lesztek boldogok, hanem a boldogság az, ami a siker. Én sem állnék itt, ha életem során négyszer el nem bocsátottak volna az állásomból, még tíz évvel ezelőtt is Amerikában, de ha ez nem történt volna meg, ma nem lenne Pfizer-vakcina sem" - jegyezte meg Karikó Katalin.

Bódis László, a KIM innovációért felelős helyettes államtitkára, a tudományos és innovációs olimpia zsűrijének társelnöke beszámolt arról, hogy az Országos Tudományos és Innovációs Olimpiát ezen a néven először rendezték meg, a megmérettetés elődje az Ifjúsági, Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny volt, amelyet 31 alkalommal szerveztek meg.

"Az olimpiára 157 pályamű érkezett, a zsűri közülük 86-ot ítélt kidolgozásra érdemesnek, a döntőbe pedig 27 került" - mondta Bódis László.

Az OTIO I. díját három pályamű érdemelte ki, megalkotóik 500-500 ezer forintos egyszeri ösztöndíjat nyertek. Első díjas lett Laskai Szilveszter a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumból, pályaművének címe: Vontatási inverter tervezése SiC félvezetőkkel". Szintén első díjas lett Vida Ákos, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium diákja Gaming Accebility című munkájával, valamint Óvári Ákos és Szőnyi Balázs, a tatabányai Bánki Donát Pech Antal Technikum tanulói "Thermográfiai alapon működő vezetést támogató rendszer" című munkájával.

A három II. helyezett pályamű 350-350 ezer, a négy III. helyezett 200-200 ezer forintos egyszeri ösztöndíjat kapott. Átadtak továbbá tizenhat dicsérő oklevelet, valamint tizennégy tanárt is díjaztak.
(MTI)

Galériánk

Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait Átadták az Országos Tudományos és Innovációs Olimpia díjait
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!