Átvette a Tihanyi Geofizikai Obszervatórium feladatainak ellátását a Földfizikai Kutatóintézet

IT/Tudomány, 2023.01.13

A Tihanyi Geofizikai Obszervatórium (TGO) kutatási és közfeladatainak ellátását január 1-jétől az ELKH Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet (FI) vette át. A jövőben így a soproni FI végzi a geomágneses tér változásainak folyamatos megfigyelését, valamint a geomágnesség és a Föld körüli térség mágnesezett plazmakörnyezetének vizsgálatát - közölte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint az FI látja el a TGO nemzetközi és magyarországi együttműködésekben vállalt feladatait is.

Mint hozzátették, a TGO-ban folyó kutatások integrációja és fejlesztése, légkörfizikai, geodinamikai irányú kiterjesztése középtávon új kutatók, mérnökök alkalmazásával és műszeres fejlesztésekkel valósulhat meg.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat stratégiai célja, hogy tudás-, kompetencia- és infrastruktúra-központként vegyen részt a magyar és nemzetközi kutatásokban. A TGO tevékenysége jól illeszkedik az FI kutatási profiljához, a feladatátvétellel bővül az ELKH tudományos tevékenységi köre és infrastruktúrája - idézi a közlemény Maróth Miklóst, az ELKH elnökét.

A TGO a múlt század klasszikus geomágneses obszervatóriumainak mintájára jött létre 1955-ben. Elsődleges feladata a geomágneses főtér folyamatos megfigyelése, az évszázados léptékű, úgynevezett szekuláris változások és terepi mágneses mérések bázisának biztosítása, valamint az aktuális mágneses elhajlás meghatározása. A magnetométerek fejlődésével és a digitális technikák alkalmazásával az 1980-as évektől az obszervatóriumi rutinfeladatokat nagyrészt automatizálták, a geomágnesség navigációban betöltött szerepe háttérbe szorult. A geomágneses obszervatóriumi világhálózat adatgyűjtési és adatszolgáltatási protokollja mára elsősorban a földfizikát és az űrkutatást, azon belül pedig a Föld körüli térség diagnosztizálását szolgálja.

A felszíni állomások által regisztrált idősorok a műholdas mérések fontos kiegészítőiként szolgálnak a Föld plazmakörnyezetében lezajló folyamatok megértésében és modellezésében. A földi mágneses tér időbeli változásainak nagy pontosságú megfigyeléséhez több, egymástól független párhuzamos rendszerre van szükség. A TGO, valamint a már korábban is az FI által működtetett nagycenki Széchenyi István Geofizikai Obszervatórium egymást kiegészítve végez reprezentatív és geomágneses megfigyeléseket az egész Kárpát-medencére vonatkozóan.

Az elektromágneses zavaroktól megóvott környezetben található cserhegyi TGO-ban az 1990-es évek elejétől az egyéni kutatói kezdeményezések és társintézmények projektjei révén egyre nagyobb szerepet kaptak az űrkutatási témák. Fenntartásuk és a rájuk épülő projektek koordinálása a jövőben az FI feladata lesz. Mindkét témában számos űrkutatási pályázat és nagy hatású publikáció előkészítése zajlik.

Tihany a tudományos továbbképzés, és a tudományos ismeretterjesztés számára ideális helyszín, ezért a létesítmény adottságainak jobb kihasználását szolgálhatja a Sopron-Tihany szinergia kiépítése - hangsúlyozták a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!