Az EU a mesterséges intelligenciát felügyelő hivatalt hozott létre

IT/Tudomány, 2024.05.29

Az Európai Bizottság a mesterséges intelligenciát (MI) felügyelő hivatalt hozott létre, amelynek feladata az MI alkalmazásának szabályozása lesz az új átfogó európai uniós rendelet keretében - jelentette be szerdán a brüsszeli testület.

ChatGPT A hivatal, amelynek munkatársai technológiai szakértők, jogászok és közgazdászok, kulcsszerepet fog játszani a mesterséges intelligenciáról szóló rendelet végrehajtásában, "különösen az általános célú MI-modellek tekintetében". Emellett az lesz a feladata, hogy előmozdítsa a megbízható mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatást és innovációt.

"A mesterséges intelligenciát felügyelő hivatal célja, hogy lehetővé tegye az MI jövőbeli fejlesztését, felhasználását, valamint az olyan módon történő alkalmazását, amely elősegíti a társadalmi és gazdasági előnyöket és az innovációt, miközben mérsékli a kockázatokat" - áll a bizottság sajtóközleményében.

A 140 fős hivatalt az Európai Bizottságon belül hozzák létre. "A hivatal a mesterséges intelligencia területén egy innovatív európai ökoszisztémát fog előmozdítani, amely versenyképes és az uniós szabályokat és értékeket tiszteletben tartja" - nyilatkozott Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos.

Az EU nemrégiben fogadta el a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályt. Az új rendelet aszerint kategorizálja a mesterséges intelligencia különböző típusait, hogy mekkora kockázatot jelentenek. A nagy kockázatú MI-rendszerek csak számos követelmény és kötelezettség teljesítése esetén juthatnak be az uniós piacra, és vannak olyan MI-rendszerek, amelyek használata tilos lesz az általuk képviselt kockázat miatt. Ilyenek például az úgynevezett kognitív magatartási manipuláció és a társadalmi profilalkotás. Tiltja továbbá az olyan rendszerek használatát, amelyek biometrikus adatokból következtetnek egy ember faji származására, vallására vagy szexuális irányultságára.

A mesterséges intelligenciáról szóló rendelet megsértése esetén kiszabható bírságokat a jogsértő vállalat előző pénzügyi évi globális árbevételének százalékában vagy egy előre meghatározott összegben határozták meg, attól függően, hogy melyik a magasabb. A kis- és közepes vállalatokra és az induló innovatív vállalkozásokra arányos mértékű közigazgatási bírságokat szabhatnak ki. A mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálynak 2024. július végéig kell hatályba lépnie.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!