TV műsor

Az EU tudásközpontot hozott létre a rák elleni küzdelem támogatására

IT/Tudomány, 2021.06.30

A daganatos betegségek elleni harc támogatására online rákkutatási tudásközpontot hozott létre az Európai Unió.

A bizottság szerdai tájékoztatása szerint a program célja adatokat gyűjteni a 65 év alatti európaiak körében és összehangolni a rákkal szembeni fellépéseket.

A tájékoztatás szerint a tudásközpont révén bővülni fognak a rákkal kapcsolatos uniós informatikai rendszerek portáljai, adatbázisok. A platform feltérképezi a daganatos megbetegedéssel kapcsolatos statisztikákat, tendenciákat annak érdekében, hogy értékelni lehessen a megelőzési stratégiák és szűrőprogramok hatékonyságát. Emellett a rák megelőzésére, szűrésére, diagnosztizálására és kezelésére vonatkozó európai iránymutatásokat biztosít az uniós régiók közötti egyenlőtlenségek csökkentése érdekében, valamint felhívja a figyelmet a kutatási és kezelési hiányosságokra.

A tudásközpont az európai rákellenes terv egyik kiemelt kezdeményezése, a bizottság egyik fő egészségügyi prioritása és az európai egészségügyi unió egyik kulcsfontosságú pillére. A brüsszeli testület mintegy 4 milliárd euróval finanszírozza a daganatos betegségek kutatásával, kezelésével és a megelőzéssel kapcsolatos tevékenységeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!