Az MTA üdvözli az új alapkutatás-finanszírozási rendszer kialakításának szándékát

IT/Tudomány, 2020.11.19

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) üdvözli az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szándékát, amely az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) pályázati értékelésének felügyeletét az MTA égisze alatt létrejövő, önállóan működő bizottság hatáskörébe utalná - közölte a köztestület csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a tudományterületi kollégiumok független bírálati rendszerén alapuló OTKA pályázati modell hosszú ideje élvezi a kutatói közösség bizalmát. Objektív és szakszerű értékelési rendszerének és jól ismert elszámolási, beszámolási gyakorlatának kiterjesztése az alapkutatási kiválósági programok teljes spektrumára - beleértve jelenleg a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és az MTA által kezelt pályázatokat is - lényegi előrelépés egy egységes, átlátható és kiszámítható kutatói életpályamodell építése felé.

Az értékelési rendszer felügyeletének visszakerülése az MTA-hoz fontos és szimbolikus gesztus, mivel az MTA akadémikusai, doktorai, köztestületének tagjai, azaz a hazai kutatói állomány legkiválóbb képviselői bírálóként, a szakbizottságok, kollégiumok elnökeiként jelenleg is főszereplői az értékelési rendszernek - írja a közlemény.

Hozzáteszik: az ITM és az MTA tárgyalói egyezségre jutottak abban, hogy az új támogatási rendszernek függetlennek kell lennie a minisztériumtól és az akadémia szervezetétől is. Az MTA meggyőződése, hogy ennek a feltételnek legjobban egy új, önálló kutatási alap (Research Council) felel meg.

"Ennek törvényben rögzített költségvetése és saját szervezete, valamint akadémiai ernyő alatti felügyelete nyújt garanciát a kiszámítható, hatékony működésre és a pályázatok tudományos minőségét legjobban felmérni képes kollégiumok döntéseinek tiszteletben tartására" - fogalmaz a közlemény.

A felfedező kutatással foglalkozó tudósok számára a karrierjük minden stádiumában egységes elvek alapján pályázható támogatási rendszer biztosítékot jelent arra, hogy tudományos teljesítményük révén itthon is sikeresek legyenek.

Az MTA ebben az irányban tett előremutató lépésként értékeli az ITM november 17-i bejelentését és számít a tárgyalások eredményes folytatására a közös célok elérésének érdekében - olvasható a közleményben.

Az ITM kedden adott arról tájékoztatást, hogy Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés Kulturális Bizottsága meghallgatásán elmondta: a minisztérium visszaadná az OTKA-pályázatok bírálati jogosultságát a Magyar Tudományos Akadémiának.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!