Az NMHH szakértői is részt vettek a töltők egységesítésében

IT/Tudomány, 2022.10.25

Szakértőként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is részt vett az elektromos töltőeszközök szabványosításáról szóló uniós rendeletmódosítás megalkotásában, amit hétfőn fogadott el az Európai Tanács. Az új szabályozással uniós becslések szerint évi 250 millió eurót és ezer tonna elektronikus hulladékot lehet megspórolni - hangsúlyozta keddi közleményében a hatóság.

Type-C kábel Az egységesítést célzó folyamat tavaly ősszel indult az Európai Bizottság javaslata nyomán. A jogi folyamat a "A rádióberendezések forgalmazására vonatkozó tagállami jogszabályok harmonizációjáról szóló 2014/53/EU irányelv" módosításának jóváhagyásával október 24-én végleg lezárult. A tárgyalási folyamatban az NMHH is részt vett: a tanács munkacsoportjában képviselt magyar álláspont kialakításához a hatóság javaslatokkal és szakmai véleménnyel járult hozzá. A rendeletmódosítás húsz nappal azután lép majd életbe, hogy az Európai Parlament és a Tanács elnöke is aláírta azt, és kihirdették az Európai Unió Hivatalos Lapjában - fűzték hozzá.

2009-ben a gyártók már tettek egy nagy, önkéntes lépést ebbe az irányba: akkor a forgalomban levő mobiltelefon-töltők száma 30-ról 3 típusra csökkent. De a piac még a mai napig széttagolt: a fogyasztók 38 százaléka számolt be arról, hogy okozott már gondot a nem kompatibilis töltő.

Ezen segít az Európai Tanács hétfőn elfogadott jogszabálymódosítása a mobiltelefon-töltők és más akkumulátoros elektronikus eszközök töltőinek egységesítéséről. A döntés nemcsak a fogyasztók kényelmét, de az elektronikus hulladékmennyiség csökkentését is szolgálja - emelték ki a közleményben.

A felhasználók unió-szerte évente 2,4 milliárd eurót költenek elektromos töltőkre, ugyanezek a leselejtezett eszközök pedig évi 11 ezer tonna elektronikus hulladékot termelnek. Az új uniós szabályozás célja, hogy a leggyakrabban használt akkumulátoros eszközöket egységesen a legkorszerűbb, USB-C típusú töltőkkel lehessen használni. A szabványosítás a mobilok és tabletek mellett a fényképezőgépeket, e-könyv-olvasókat, a vezeték nélküli fejhallgatókat, hangfalakat és billentyűzeteket, egereket is érinti.

A hírközlési hatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy az új uniós szándék szerint ezzel elválhat egymástól az eszközök és a töltők kereskedelme. Az USB-C szabványú töltők elterjedésével ugyanis szükségtelenné válik minden eszköz mellé töltőt csomagolni: egy felmérés szerint három otthon tartott töltőből csak kettő van használatban. A tervek szerint egy piktogram jelöli majd a csomagoláson, hogy egy-egy készülék tartalmaz-e töltőt, vagy sem. Ha a gyors töltést és adatátvitelt biztosító USB-C szabvány egységessé válik, azzal uniós becslések szerint évi 250 millió eurót és ezer tonna elektronikus hulladékot lehet megspórolni - hangsúlyozta az NMHH.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!