Az RFID – avagy a rádiófrekvenciás azonosítás

IT/Tudomány, 2022.04.27

A jövő technológiája, ami mindannyiunk zsebében megtalálható. Egy olyan módszert mutatunk be, amivel különböző eszközök közötti adatcserét végezhetünk, rádióhullámok segítségével.

PCS-Smartindy Cikkünkben körüljárjuk a jellemzőit és hogy miért érdemes profikra bízni a beüzemelést.

A rendszer elemei

Három részből áll, melyeknek egymással teljes összhangban kell lenniük a megfelelő működéshez. Ez a három a tag, az olvasó vagy adatgyűjtő, valamint a köztes szoftver. Egy ilyen rendszer kiépítéséhez nem elég megvásárolni ezeket, hanem a vállalati IT-rendszert is figyelembe kell venni. Felesleges költségek elkerüléséhez ezért fordulnak sokan a széles körű szolgáltatásokat nyújtó Smartindyhez, akik hatékonyan optimalizálják és integrálják meglévő rendszerébe az RFID technológiát.

RFID tag

A tag-ek lehetnek aktívak és passzívak. A tag-eket olvassák le az olvasók és adatgyűjtők, így jó néhányra lesz belőlük szükség. A tag-ek száma tehát alapvetően meghatározza az üzemeltetési költségeket.

A passzív tag-ek 

Alapesetben a passzív tag-ek olcsóbbak, mert nincs szükség energiaellátásra a működésükhöz, valamint kisebbek is. Áruk függ még az alkalmazott frekvenciától, antennától, tokozástól. Áruk néhány dollárban maximalizálódik.

Az aktív tag-ek

Ez egy drágább megoldás, áruk 5 és 50 USD között mozog. A fent említetteken kívül árukat még az elem élettartama is befolyásolja. Az aktív tag-ek működése ugyanis eltér a passzívaktól, mert energiára van szükségük.

Olvasók és adatgyűjtők

Eltérő tudásbeli különbségek révén nagy a szórás az áruk között. Az olvasók egyszerű számítási feladatokat végeznek, míg az adatgyűjtők jóval komplexebbek; adatokat tárolnak, szűrnek és parancsokat hajtanak végre. Egy adatgyűjtő 700-3600 USD, egy olvasó 400-3500 USD közötti ársávban mozog.

A köztes szoftver

Ez a rendszer helyezkedik el az Ön vállalati informatikai rendszere és az RFID olvasó között. Az olvasótól kapott adatokat dolgozza fel, majd küldi a háttérrendszer felé további feldolgozásra.  

Miért bízzuk szakemberekre a kivitelezést?

A tag-ek árai a korábban említett módon nagyban függnek az alkalmazott frekvenciától. Azonban nem csak az ár a döntő tényező, komoly tervezési feladatok állnak a szakemberek előtt az LF, HF, vagy UHF technológia melletti döntés meghozatalakor.  

A helyiségben található fémek, gyártósorok által kibocsátott zajt csökkenteni kell a megfelelő működéshez. Figyelembe kell venni a WLAN hálózatokat, valamint az antennák elhelyezését illetően is vannak fontos szempontok. A jel csillapításának minimalizálása érdekében is előkészületeket kell végezni.

Miben segít a Smartindy?

Kollégáik felmérik a fentebb említett szempontok alapján a helyiséget, mérlegelik az RFID rendszer szükségességét. Előfordulhat, hogy vonalkóddal történő azonosítás is használható, ami nagyban csökkenti a felmerülő költségeket. Felmérik a potenciális zaj forrásait, majd tervezéssel és teszteléssel igyekeznek megelőzni a bukás veszélyét. Egyedi rendszert készítenek Önnek, ami egy komoly versenyelőnyt jelenthet a konkurenciával szemben.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!