Biztonságos weboldalt szeretnél? Vértezd fel SSL tanúsítvánnyal!

IT/Tudomány, 2021.01.17

Ahhoz már nem szükséges komplex programozói tudás, hogy praktikus, gyorsan felépíthető és egyszerűen üzemeltethető weboldalad legyen.

Kód A Wordpress keretrendszer segítségével grafikus adminfelületen hozhatsz létre felhasználóbarát, gyors honlapot, amiben nagyobb módosítások is elvégezhetsz anélkül, hogy egyetlen sornyi kódot kellene látnod.

A gördülékeny működés és a gazdag funkcionalitás mellett fontos azonban a biztonság is, amihez mindenképpen szükséged lesz SSL tanúsítványra.

Mi az SSL tanúsítvány?

Az SSL mozaikszó az angol Secure Socket Layer kifejezésből származik. E technológia segítségével lehet biztonságos a kommunikáció a kliens és a szerver között. A kliensnek a felhasználó böngészője, míg a szervernek maga a weboldalt tároló szerver tekinthető.

Az SSL arra szolgál, hogy amikor a felhasználó el szeretné küldeni az adatait a szerver számára, azt a lehető legnagyobb biztonságban tegye. Erre lehet példa egy űrlap kitöltése, amelyben szereplő adatokat titkosítás nélkül egy harmadik fél könnyen megkaparinthatná, ám az SSL-lel védett weboldalak esetén a kiberbűnözők dolga jóval nehezebb.

Szinte lehetetlen visszafejteni a komplex titkosítási eljárással, SSL-lel elküldött adatokat. Mindezen felül egy autentikációs folyamat során a kommunikáló felek valódisága is vizsgálatra kerül, kizárva ezzel az illetéktelen harmadik felet a folyamatból.

Könnyen megtudhatod, hogy egy weboldal biztonságos-e. Ehhez azt kell ellenőrizned, hogy a böngésződ címsorában https:// jelenik-e meg. Amennyiben s nélkül, csupán http:// szerepel ott, akkor annak a weboldalnak nincs tanúsítványa. Sok böngésző színekkel és szimbólumokkal is felhívja a figyelmet arra, hogy van-e SSL tanúsítványa egy adott honlapnak.

Mikor elengedhetetlen az SSL tanúsítvány?

Amennyiben webshopot üzemeltetsz, vagy bármilyen fizetési tranzakciót végrehajthatnak a látogatóid, akkor feltétlenül kell, hogy rendelkezzen SSL tanúsítvánnyal. Nem is kötnek olyan oldallal szerződést a fizetési rendszert üzemeltető cégek, amíg nincs SSL-lel ellátva az adott honlap.

Ha űrlapok kitöltésére van lehetősége a látogatóidnak, szintén érdemes SSL-re szert tenni - ennek hiányában a bizalom csökkenésével és a kitöltési hajlandóság romlásával kell számolnod.

Mennyibe kerül ez?

Az AB Plusz széles repertoárral rendelkezik az SSL tanúsítványok területén. Választhatsz egy domainre vagy akár korlátlan aldomainre érvényes SSL-t is. A megrendelés során meg kell adnod a számlázási ciklust, ami jellemzően éves, valamint azt a domainnevet, amire a tanúsítványt kéred.

Milyen előnye van még az SSL-nek?

Túl azon, hogy biztonságosan áramolhatnak az adatok a kliens és a szerver között, vannak további előnyei is egy ilyen tanúsítványnak. A keresőmotorok előrébb rangsorolják azokat a weboldalakat, amik rendelkeznek SSL-lel, ráadásul ezek az oldalak jelentősen gyorsabban is betöltenek, ami fontos tényező a felhasználói élmény növelése szempontjából.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!