Bódis: az OTDK díjazottjainak eredményei a magyar tudományos közösség erejét is jelzik

IT/Tudomány, 2021.11.24

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) díjazottjainak eredményei a magyar tudományos közösség erejét és a felsőoktatás jövőbe mutató tevékenységét egyaránt jelzik - hangoztatta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerdán Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián (MTA), ahol az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) a 35. OTDK ünnepi záróülését tartotta.    

Bódis József, a díjazottak előtt mondott köszöntőjében hangsúlyozta: a tudományos munkát doppingolja a felfedezés öröme, ami elvisz az eredményességhez. Azonban, mint hozzátette, nem elég az eredmény, azt át is kell adni, meg kell mutatni, azzal meg kell küzdeni a szakmai közösség előtt is.

"Ettől szép a tudomány, ettől szép a tudományos diákkörök világa" - hangsúlyozta az államtitkár, aki kitért arra is, hogy az egyetemi rendszer jelentős átalakuláson megy át, amely kifejezetten támogatja a fiatalok tudományos munkáját.

Freund Tamás, az MTA elnöke köszöntőjében a felfedezés szépségéről és a tudományos munka iránti elkötelezettségről beszélt. Mint mondta, egy felmérés szerint a megkérdezett fiatal kutatók ezekkel indokolták, hogy miért léptek tudományos pályára.

"A tudomány nem azonos egyetlen terület mélyreható ismeretével, a tudomány módszer, szemlélet, gondolkodásmód, megismerésre és együttműködésre való törekvés" - hangsúlyozta az elnök, aki a jelenlévőkhöz szólva azt mondta: "Az önök tehetségére, elhivatottságára, tudására talán még soha nem volt annyira szükség, mint most a 21. század elején, amikor egyebek mellett világjárvánnyal, klímaválsággal, fenntarthatósági problémákkal kell megküzdenünk".

Szendrő Péter, az OTDT elnöke köszöntőjében kiemelte: az OTDK kiemelt célja a felsőoktatásban tanuló tehetséges hallgatók kutató és alkotó munkájának megbecsülése, a tanár-diák szakmai kapcsolatok erősítése és támogatása, a diáktudományos tevékenység országos nyilvánosságának megteremtése és elismerése.

A 70 éves TDK mozgalom 35. OTDK rendezvénysorozatának kiemelkedő sikere is azt mutatja, hogy az kiállja az idők próbáját. A TDK örök és attól örök, hogy a mozgalomban nemzedékek váltják egymást - hangsúlyozta.

A 2021. március 29. és május 19. között idén első alkalommal online megrendezett 35. OTDK az előzőhöz képest kétszeres, rekordszámú résztvevővel zajlott - hangzott el az ünnepségen. A rendezvénysorozat keretében mintegy 4500 pályaművet mutattak be.

A rendezvényen a legkiemelkedőbb eredményeket elérő 51 fiatal tudós, valamint a tudományos diákköri tevékenységet elkötelezetten és eredményesen támogató 57 oktató, kutató munkáját ismerte el kitüntetéssel az OTDT. Emellett a felsőoktatási tehetséggondozást támogató kiválóságokat különdíjakkal és szakmai elismerésekkel díjazták az ünnepi ülésen.

A rendezvény sajtóanyagában felidézték, hogy az OTDK több mint hét évtizedes múltra tekint vissza. Magyarország rangos tudományos rendezvénye, amelyen bemutatkozási lehetőséget kapnak a hazai és a határon túli fiatalok. A kimagasló teljesítményt nyújtó fiatalokat minden második évben díjazza az OTDT. A legrangosabb hallgatói elismerés a Pro Scientia Aranyérem.

A 2021. március 29. és május 19. között idén első alkalommal online megrendezett 35. OTDK az előzőhöz képest kétszeres, rekordszámú résztvevővel zajlott - hangzott el az ünnepségen. Összesen 4726 pályaművet küldtek be a diákok a rendezvénysorozatra, első helyezést 515 hallgató ért el, ezzel ők lehetőséget kaptak arra, hogy induljanak a Pro Scientia Aranyéremért. Végül 314-en pályáztak az elismerésre, közülük 51 fiatal tehetség nyert aranyérmet: 48-an Pro Scienta Aranyéremben, ketten művészeti tevékenységért Pro Arte Aranyéremben részesültek, egy középiskolás diákot pedig Junior Pro Scienta Aranyéremmel díjaztak.

Az online megrendezett rendezvény miatt az OTDT első alkalommal meghirdette az OTDK Plusz eseményt, ahova a tagozati első helyezettek kaptak meghívást augusztusban, hogy személyes jelenléttel zajló mini konferenciákon mutassák be kutatási eredményeiket.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!