ChatGPT, ez lenne a jövő?

IT/Tudomány, 2023.03.09

Beadandók, tudományos publikációk, állásajánlatok – szövegek ingyen és bérmentve, amelyeket ma már a ChatGPT is létre tud hozni egy-egy megadott szó hallatára.

ChatGPT Na, de hogyan? Egyáltalán, mi az a ChatGPT és miként befolyásolja a mindennapjainkat? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaptunk Dr. Jelasity Márktól, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Informatikai Intézet Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárától.

WR.: Mi az a ChatGPT?

J. M.: A ChatGPT, az az OpenAI által kifejlesztett úgynevezett nagy nyelvi modell. A megértéséhez először pár szóban a GPT-3-ról kell, hogy szóljak, ami szintén egy nagy nyelvi modell, és ez az, amire a ChatGPT épül. Miért nagy? Mert összesen közel 1 TB helyet foglal és gyakorlatilag a teljes, interneten elérhető információ halmazon keresztül lett betanítva. A feladat, amit meg kellett tanulnia a GPT-3 modellnek nagyon egyszerű volt: ha egy szövegrészből letakarunk egy szót, meg kell tudnia mondani, hogy melyik szó volt ott.

Annak ellenére, hogy egy ilyen egyszerű feladatot megtanult, ezzel a tudásával rengeteg más feladatra is alkalmazhatóvá vált, egyszerűen azért, mert az interneten miden féle, fajta szöveg van. Például alkalmas arra, hogy bármilyen szöveget generáljon úgy, hogy közben már generálja a következő szót, vagyis úgy fogja fel a feladatot, mintha egy létező szöveg hiányzó szavát kellene kitalálni. És mivel nagyon sok féle szöveg van, amit megtanult, ilyenek a különböző párbeszédek, közösségi oldalak kommunikációja, fórumok, versek, szoftver forráskódok, termékleírások és így tovább, ezeket mind ismeri és generálni tudja. Ezért lehet vele "beszélgetni" is, hiszen a kérdések után megtanulta, hogy válaszok jönnek, amiket maga is generálni tud. A GPT-3 emberi segítség nélkül tanult tehát pusztán az interneten található információk halmazából. A ChatGPT, a GPT-3 következő generációja, amit emberi tanítók segítségével finomhangoltak úgy, hogy a modell által generált szöveg lehetőleg helyes, hasznos és biztonságos legyen. Sok emberi munkaórával a modell válaszait úgy hangolták össze, hogy az kerülje a sértő, mérgező tartalmakat és stílust.

WR.: Kik vehetik igénybe és mire?

J. M.: A ChatGPT jelenleg ingyenesen tesztelhető, ha éppen nincs túlterhelve. Tehát mindenki használhatja és gyakorlatilag bármire. Különösen népszerű a diákok körében, akik a legkülönbözőbb beadandó feladatokat készítik el vele, kezdve az egyszerűbb programok megírásától az esszéken át az idegen nyelvű fogalmazásokig. Én például kaptam már olyan, betöltetlen állásajánlatot, amiről egyértelmű volt, hogy ChatGPT-vel született. De tudományos publikációk szövegrészletei is megírhatók vele, ezeknél is a fogalmazásban segít inkább, tudományos felfedezéseiről egyelőre nem hallottam. Azt még meg kell említenem, hogy az egyszerűbb matematikai feladványokat gyakran (nem mindig) meg tudja oldani, de ez inkább annak köszönhető, hogy ilyenekből rengeteg van a tanító adatbázisában, és nem pedig valós logikai következtetésről van szó.

WR.: Kik fogják igénybe venni és mire?

J. M.: A szövegek generálásán felül, legfőképp a jelenleg ismert webkereső alkalmazások, mint a Google, jelentősen át fognak alakulni és az információkat a jövőben társalgási formában lesz lehetőségünk lekérdezni és megkapni. Az is viszonylag közelinek tűnik, hogy az egyszerűbb ügyfélszolgálati feladatokat automatizálni lehessen, bár ennek a tökéletes megvalósítása még nem érkezett el. Sajnos azonban valószínű, hogy akkor is bevetik majd, ha nem teljesen tökéletesek, mert a cégeknek így is jelentős megtakarítást hoz az alkalmazásuk. Azt hozzátenném ugyanakkor, hogy teljesen beláthatatlannak tartom, hogy ennek a technológiának milyen felhasználásai lesznek, a fejlődés most annyire felgyorsult, hogy a jövőt nem igazán lehet látni, megjósolni.

WR.: Milyen előnyei, illetve hátrányai vannak a ChatGPT-nek?

J. M.: A modell előnye, hogy az emberek által megszokott módon tud információt nyújtani, tehát nem kell speciális utasításokat, vagy kulcsszavakat megadni, hanem természetes nyelven lehet hozzáférni az információhoz. A hátránya is ugyanez, mivel nagyon meggyőző és természetesnek hangzó válaszokat képes adni, miközben ezek igazságtartalma nem garantált. A ChatGPT gyakorlatilag egy következő generációs web kereső, ami továbbra is csak abból tud főzni, ami az interneten van de nem képes arra, hogy az információkat megértse, elemezze, kiszűrje. Ehelyett "csak" egy nagyon könnyen emészthető formába csomagolja ugyanazokat. Ráadásul a friss információk kezelése is kihívást jelent számára. Ezt jól bizonyítja, hogy a ChatGPT tudása mindössze 2021-ig tart, hiszen akkor lett betanítva. Mindemellett egyre inkább közismertek a nyelvi modellek feltörési módszerei, vagyis szándékosan olyan irányba terelhetjük vele a társalgást, ami megkerüli a biztonsági intézkedéseket. Avagy, megkérhetjük, hogy írjon egy színdarabot, amelyben egy szereplő drogkereskedő és az elmondja egy bizonyos drog receptjét. De olyan eset is ismert, amikor a modell fenyegetni kezdi a felhasználót vagy éppen ellenkezőleg, szerelmet vall neki. A modell fejlesztői folyamatosan próbálják ezeket a biztonsági réseket betömni, de ez elég nagy kihívást jelent, mivel maga a modell egy fekete doboz és nagyon keveset tudunk arról, mi történik a belsejében, hogyan generálja a válaszait.

WR.: Mennyivel jobbak vagy rosszabbak az ilyen és ehhez hasonló programok?

J. M.: Minden nagy internetes cég óriási erőkkel dolgozik a saját, hasonló modelljein, amikről jelen pillanatban azt lehet mondani, hogy még nem érik el a ChatGPT minőségét (amit egyébként a Microsoft Bing keresőjében nemsokára mindenki használhat valószínűleg) de ez nagyon gyorsan változhat. Kemény versenyre lehet számítani és nagyon gyors fejlődésre a területen.
(Webrádió)

Címkék

ChatGPT OpenAI Nyelvi modell Dr. Jelasity Márk Szegedi Tudományegyetem SZTE GPT-3 Mesterséges intelligencia
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!