Csák János: magyar érdek a tudományterületek összekapcsolása

IT/Tudomány, 2023.07.28

Magyarország érdeke a lehető legtöbb felsőoktatási intézménnyel, tudományos intézettel kapcsolatot teremteni, a tudományterületeket összekapcsolni - mondta a kulturális és innovációs miniszter pénteken Esztergomban.

Az MCC Feszt pódiumbeszélgetése a tudományról Csák János a Mathias Corvinus Collegium által szervezett MCC Feszt A tudomány jövője - a jövő tudománya című pódiumbeszélgetésén hozzátette, elindult egy folyamat, melynek célja, hogy minél több külföldi kutató, professzor jöjjön Magyarországra.

A kormány elmúlt években kifejtett tevékenysége, a kutatóhálózat önállósítása, az egyre erősebb teljesítménykényszer el fogja hozni a magyar tudományos élet erősödését - emelte ki a miniszter.

Csák János rámutatott, hogy a felsőoktatásba felvettek körében jelentősen nőtt a műszaki, matematikai, informatikai területekhez kötődő hallgatók száma.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a magyar tudományos élet mindig is beágyazott volt a világba. Úgy vélte a magyar nyelv és a matematikaoktatás egy olyan elegyet hozott létre, amely hozzájárult számtalan világraszóló tudományos eredményhez.

A pódiumbeszélgetésen Csák János mellett Calum TM. Nicholson szociálantropológus, a Cambridge Egyetem oktatója, valamint Mezei Balázs Mihály filózófus vett részt. A résztvevők arra keresték a választ, hogy mi a jövő tudományának húzóága, hogyan változik a tudomány fogalma, valamint hogy megőrzi-e a bölcsészet a tudomány rangját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!