Csökken az autisták aránya a gazdag és nő a szegény amerikai családokban

IT/Tudomány, 2020.03.23

Az elmúlt két évtizedben csökkent az autisták aránya a gazdag fehérek lakta kaliforniai megyékben, miközben nőtt a szegény fehér lakosság és kisebbségek körében a Coloradói Egyetem tanulmánya szerint.

A Journal of Autism and Developmental Disorders című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői felvetik a lehetőségét annak, hogy a gazdagabb területeken élő szülők sikeresen csökkentik a környezeti tényezőket, amelyek hozzájárulhatnak az autizmus kockázatához vagy más lépéseket tesznek azért, hogy az autizmus spektrumzavar súlyosságát mérsékeljék. A szerzők szerint ennek ellenére a kutatás eredménye aggasztó gazdasági és faji megosztottságot tükröz.

"Miközben az autizmust egykor olyan állapotnak tartották, amely főként a magas társadalmi-gazdasági státusú fehérek körében jelenik meg, ezek az adatok azt jelzik, hogy a súlyos autisták többsége most egyre inkább az alacsony jövedelmű családokban és az etnikai kisebbségekben születik" - idézte Cynthia Nevisont, a tanulmány vezető szerzőjét az egyetem közleménye.

A tanulmányhoz a kutatók Kalifornia állam hatóságai által az autistákról nyilvántartott 20 évnyi adatot elemeztek és összehasonlították a 26 legnépesebb megye adatait.

Egyes szakemberek a jobb szűrésnek és diagnosztizálásnak tulajdonították a kisebbségek körében kimutatott magas arányt, de a tanulmány szerzői szerint környezeti tényezők is szerepet játszanak ebben.

Az autizmus megállapított kockázati tényezői közé sorolják a szakemberek a szülők előrehaladott korát, az immunrendszert a várandósság alatt érő kihívásokat, a genetikai mutációkat, a koraszülést, az ikerszülést.

Az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely az egész életen át tartó fogyatékos állapotot eredményezhet. Ez lehet igen súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérülés vagy többé-kevésbé kompenzált (ritkán jól kompenzált) állapot. A súlyosan érintettek egész életen át teljes ellátásra, a jó képességűek egyénileg változó támogatásra szorulnak.

Magyarországon mintegy 16-22 ezer autisztikus ember él az Autista Segítő Központ szerint.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!