Domainnevet vásárolnál? Ezekről mindenképp tudnod kell!

IT/Tudomány, 2023.07.20

Egy domainnév vásárlása egyszerűnek tűnhet, de valójában számos buktatója van a dolognak.

Laptop A következőkben lépésről lépésre megmutatjuk, milyen teendőket kell elvégezni a folyamat során.

Mi is az a domain?

Mielőtt rátérnénk a domain-vásárlás lépéseire, összefoglaljuk dióhéjban, mit is jelent mindez. Ez egy olyan egyedi elérhetőség, amely alapján könnyen megtalálhatnak a felhasználók egy adott weboldalt az interneten. Csak begépelik a domaint a kedvenc böngészőjükbe, és már meg is tudják nyitni.

Ha tehát honlapot szeretnél létrehozni, akkor egészen biztosan szükséged lesz domainnévre. Például a Sybell honlapján könnyen regisztrálhatsz domaint. Fontos kitétel, hogy csak olyat lehet lefoglalni, amit pillanatnyilag senki sem birtokol. Nem kell azonban nyomoznod, hogy melyik szabad, hiszen az említett honlapon van foglaltság-ellenőrző is. Ennek használatával pillanatok alatt megtudhatod, hogy az általad kigondolt név szabad-e.

Ez a teendő, ha találtál regisztrálható domainnevet

Amennyiben sikerült szabad domaint választanod, akkor néhány perc leforgása alatt le is foglalhatod. Fontos tudnivaló, hogy a domaineknek van végződése is. A kizárólag magyar nyelvű honlapokhoz általában .hu-s nevet szoktak választani, ez a legolcsóbb minden szolgáltatónál. Kérhetsz más nyelvspecifikus végződést is, illetve a nemzetközi végződések közül is választhatsz, mint a .com, a .eu vagy a .net.

A szimpatikus domaint a megfelelő végződéssel hozzáadhatod a kosaradhoz. Akár több végződést is lefoglalhatsz, de mindegyikért fizetni kell. Ezt követően meg kell adnod a beállításaihoz szükséges adatokat, majd a megrendelés áttekintését követően a számlázási adatokra lesz már csak szükség. Végül kiválaszthatod, hogy milyen módon szeretnél fizetni. Ennyire egyszerű.

Gondold át alaposan, hogy milyen nevet választasz!

Bár weboldalad forgalmának nagyrésze jó eséllyel organikus találatokból, a közösségi médiából vagy fizetett hirdetések útján fog érkezni, akkor is számít, hogy milyen domainnevet választasz. Egyrészt egy frappáns, rövid domaint igenis hajlandóak az emberek akár begépelni is. Másrészt a böngésző címsorában megjelenő név kelthet valakiben bizalmat, de akár gyanakvást is.

Éppen ezért jól gondold át, hogy a weboldalad tematikájához melyik passzolna igazán. Ha csak lehetőség van rá, kerüld a túl hosszú és a kötőjeles domaineket. Vedd figyelembe a keresőoptimalizálási szempontokat is!

Ezek a lehetőségeid, ha a kiszemelt már foglalt

Ha foglalt az a domain, amelyik számodra a legszimpatikusabb volna, akkor megpróbálhatod felvenni a kapcsolatot a tulajdonosával, és megkérdezheted tőle, hogy hajlandó-e eladni azt a számodra. Ha ebbe nem megy bele, vagy nem reagál, akkor kénytelen leszel más elérhetőséget választani.

Nem kell feltétlenül a vállalkozásod nevének lennie, szintén jó ötlet a cég tevékenységére utaló szót vagy kifejezést használni.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!