Egy hét a csillagok alatt - Országszerte csillagászati programokkal várják az érdeklődőket csütörtöktől

IT/Tudomány, 2023.08.02

(MTI) - Idén negyedik alkalommal rendezik meg az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű országos programsorozatot, amelynek során augusztus 3. és 13. között csaknem 150 csillagászati program várja az érdeklődőket országszerte több mint 70 helyszínen - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel szerdán.

Az eseménysorozat az augusztusi csillaghullás időszakában kicsiknek és nagyoknak egyaránt látványos és izgalmas kalandokat kínál - olvasható a szervezők közleményében.

A programok között távcsöves bemutatók, csillagászati előadások és hullócsillaglesek is szerepelnek. A kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét.

A szervezők közleménye szerint az évek során már 11 naposra bővült kampány ideje alatt megfigyelhető lesz például a Szaturnusz gyűrűrendszere, a nyári égbolt nebulái és csillaghalmazai, a fogyó Hold mellett pedig kiválóak lesznek a körülmények arra, hogy "elcsípjük" a Perseidák meteorraj tagjait.

A Perseidák maximuma augusztus 12-re esik, amikor - ideális körülmények mellett - akár tucatnyi hullócsillagot is meg lehet majd figyelni az égbolton.

Mint írták, különleges környezetet nyújt majd a Zselic és a Hortobágy csillagoségbolt parkjai, a szentendrei Duna-part és a barcsi ősborókás; a Balaton partról lehet hullócsillagokra vadászni Tagyonban, Balatonfűzfőn és Balatonrendesen; kultúrával összekötött csillagászkodást kínál a zalai Margófeszt, valamint a szentesi és békéscsabai könyvtárak, illetve a város közepéről lehet távcsőbe lesni Dombóváron, Nyíregyházán és Miskolcon. Szolnokon a 24. emeletre kell "felkapaszkodni" a csillagokhoz, Csömörön és Sülysápon pedig éjszakai túrára invitálnak a szervezők.

A fővárosban és környékén az újpesti Leveldulapark és az óbudai Polaris Csillagvizsgáló mellett Százhalombattán, Gyálon és a Normafán is távcsövek fogják várni az érdeklődőket. Idén ismét lesznek határontúli bemutatók: a Csallóközben, Kisiratoson, valamint a gyergyószentmiklósi Egyfeszten is lesznek csillagászati programok.

A programsorozat budapesti támogató intézménye, a Svábhegyi Csillagvizsgáló különleges Csillagkapu eseménnyel készül az augusztus 12-i csillaghullásra, ahová ezúttal nincs létszámkorlát, már 17:00-tól várják az érdeklődőket.

Néhány helyszínen már nappal is elkezdődnek a programok: többek között Balatonrendesen, Zalaszentgróton és Szegeden speciális szűrővel ellátott távcsövekkel lehet majd szemlélni csillagunk felszíni jelenségeit.

A programsorozatról részletes információ olvasható az esemény (https://egyhetacsillagokalatt.hu/), valamint a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!